Fotó: pixabay.com
A szárzeller tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, főleg A-, C-, K- és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal. Naponta 1-2 szárzeller elfogyasztásával már nagyon sokat tehetünk azért, hogy a szívünket és az ereinket érintő súlyos betegségek rizikóját csökkentsük. A szárzeller jelentős mennyiségű luteint és zeaxanthint is tartalmaz, amelyek a szemünk egészségét biztosítják.
Gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, a benne található apigeninnek köszönhetően. A szárzellerben található flavonoidokról azt is sikerült bizonyítani, hogy nagyon hatékonyak a különböző daganatos megbetegedések megelőzésében. Vizelethajtó hatása miatt képes csökkenteni a vérnyomást. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni. Nyersen salátákban, mártogatósok mellett vagy smoothiekban is fogyasztható. Főzve remek levesek és raguk alapanyaga, de párolva vagy sütve köretként is tálalhatjuk.
Almás zellersaláta
Hozzávalók (4 adag):
- 2 db alma
- 60 ml citromlé
- 6 szár halványító zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 g mazsola
- 1 teáskanál köménymag
- 6 evőkanál petrezselyem (friss, felaprózott)
- 100 g pörkölt, sózott vegyes dióféleség (mogyoró, mandula, dió)
- só, bors ízlés szerint
- 40 ml olívaolaj
A kockára vágott almát egy nagy salátástálba tesszük és meglocsoljuk a citromlé felével, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a kockára vágott zellerszárat az apróra vágott fokhagymát, a mazsolát, a köményt, a petrezselymet és a magvakat. Ízesítsük sóval, borssal, meglocsoljuk az olajjal és a maradék citromlével, majd jól összekeverjük.
- Energia: 348 kcal/adag
- Fehérje: 7,9 g/adag
- Zsír: 22,7 g/adag
- Szénhidrát: 34,8g/adag
Egészségükre!