Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A napraforgó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. január 26. 13:00
A napraforgó
Szalai Ilona dietetikus rovata

A napraforgó az olajos magvak közül a leggyakrabban fogyasztottak közé tartozik. Ha a napraforgó magot nem is, de a belőle sajtolt olajat sokan minden nap alkalmazzák az ételek készítéséhez.

Fotó: pixabay.com

Magas a fehérjetartalma is, de az egészséges táplálkozás szempontjából az olajtartalma, pontosabban annak zsírsav összetétele említendő. Olaja 67%-ban kétszeresen telítetlen linolsavat (Omega- 3) és 20%-ban egyszeresen telítetlen olajsavat tartalmaz. Az Omega -3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és egyéb sejtkárosodással járó betegségek kockázatát. Az idegsejtek egészséges működéséhez is elengedhetetlen. Ezt a hatást kiegészíti, illetve támogatja az ásványi anyag és vitamintartalma is. Ásványi anyagok közül a magnézium, réz és szelén tartalma kiemelkedő, vitaminok közül pedig az E-vitamin és folsavtartalma jelentős. Ezek is fontos szerepet játszanak az immunrendszer egészséges működésében.

A pirított napraforgó finom csemege, de belekeverhetjük kenyerek, péksütemények tésztájába, szórhatjuk a tetejére, vagy salátákba és krémlevesek betétje is lehet. Napi 1-2 evőkanálnyi mag az egészséges táplálkozási ajánlás szerint is belefér az étrendünkbe.

 

Csirkemell napraforgómaggal

Hozzávalók:

  • A csirkemell pácolásához:
  • 80 dkg csirkemell filé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tej
  • bors
  • 3 evőkanál citromlé
  • A bundázáshoz:
  • 4 db tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg napraforgómag
  • 1 csokor petrezselyem zöld (aprított)
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 15 dkg liszt
  • A sütéshez olaj

A megmosott csirkemelleket felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, és a fokhagymás tejben hagyjuk lehetőleg egy éjszakát pácolódni. Másnap a tejből kivett húsokat leszárítjuk, bedörzsöljük a fűszerekkel,meglocsoljuk a citromlével, és fél órát állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a panírt. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a hozzávalókat a liszt kivételével, és jól összekeverjük. A csirkemell-szeleteket lisztben megforgatjuk, belemártjuk a tojásos masszába, és mérsékelten forró olajban mindkét oldalukon 5-5 percig sütjük. A megsült szeleteket konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.

  • Energia: 4384 kcal
  • Fehérje: 311,2 g
  • Zsír: 260,3 g
  • Szénhidrát: 167,9 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM