Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A borsikafű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. január 19. 14:00
A borsikafű
Szalai Ilona dietetikus rovata

A borsikafű vagy ahogy Erdélyben nevezik csombor íze, illata a borsra emlékeztet, de nem csípős, ezért diétás ételek fűszerezésére kiváló.

A népi gyógyászatban gyomorerősítőként és étvágyjavítóként alkalmazták a csombort

Fotó: pixabay.com

Jellemzően káposztás, gombás, burgonyás ételekbe, savanyúságokba kerül. A borsikafű jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használhatjuk. A főzés során, csak az utolsó percekben adjuk az ételhez, mert erős ízétől keserűvé válhat az étel. Illóolajának köszönhetően antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A népi gyógyászatban köhögés ellen, gyomorerősítő, étvágyjavító, görcsoldó szerként alkalmazzák.

 

Burgonyaleves csomborral

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 5 db babérlevél
  • ízlés szerint csombor és só
  • 1,5 liter víz

A szalonnát és a hagymát apró kockákra vágjuk. A burgonyát is kockára vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a babérlevelet, a darabolt paradicsomot és tovább pároljuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük egy kevés vízzel. Ezután tesszük bele a burgonyát, és ízesítjük sóval, csomborral, majd a többi vizet is ráöntjük. A burgonya puhulásáig főzzük. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

  • Energia: 1297 kcal
  • Fehérje: 19,5 g
  • Zsír: 68 g
  • Szénhidrát: 144 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)