A népi gyógyászatban gyomorerősítőként és étvágyjavítóként alkalmazták a csombort
Fotó: pixabay.com
Jellemzően káposztás, gombás, burgonyás ételekbe, savanyúságokba kerül. A borsikafű jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használhatjuk. A főzés során, csak az utolsó percekben adjuk az ételhez, mert erős ízétől keserűvé válhat az étel. Illóolajának köszönhetően antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A népi gyógyászatban köhögés ellen, gyomorerősítő, étvágyjavító, görcsoldó szerként alkalmazzák.
Burgonyaleves csomborral
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 5 db babérlevél
- ízlés szerint csombor és só
- 1,5 liter víz
A szalonnát és a hagymát apró kockákra vágjuk. A burgonyát is kockára vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a babérlevelet, a darabolt paradicsomot és tovább pároljuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük egy kevés vízzel. Ezután tesszük bele a burgonyát, és ízesítjük sóval, csomborral, majd a többi vizet is ráöntjük. A burgonya puhulásáig főzzük. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
- Energia: 1297 kcal
- Fehérje: 19,5 g
- Zsír: 68 g
- Szénhidrát: 144 g
Egészségükre!