Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. december 22. 17:00
A mák
Szalai Ilona dietetikus rovata

A mák kalács-, tészta-, guba, rétes-töltelék kedvelt alkotóeleme. Karácsonykor is sok asztalra kerül mákkal készült étel, desszert.

Fotó: pixabay.com

A mák magas olajtartalommal rendelkezik, amely értékes omega-zsírsavakat tartalmaz. A vitaminok közül D-, E-, B1-, B6-, B2-, vitamin, niacin van benne jelentős mennyiségben. Ásványi anyagok közül kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A mákmagok jelentős rosttartalommal rendelkeznek, és így béltisztító hatásuk miatt is szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Tápanyagainak köszönhető jótékony élettani hatása: lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.

A mákkal készült ételekből nem lehet olyan sokat enni, hogy ártsanak az egészséges embernek.

 

Mákos krémes süti

Hozzávalók 20 szelethez:

A tésztához:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 1 db narancs
  • 1/2  csomag sütőpor

Krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj

 

A lisztet egy tálba szitáljuk. Elkeverjük a sütőporral, darált mákkal, a narancs lereszelt héjával. A vajat 5dkg porcukorral habosra kavarjuk, és egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék porcukorral és beleforgatjuk a vajas masszába. Végül a lisztes keveréket is beledolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig (tűpróba) sütjük. A krémhez a pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgát, majd a többi tejet. Kis lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Amikor kicsit hűl, hozzákeverjük a vajat és a cukrot, majd az egészet felhabosítjuk. Amikor a tészta kihűlt kettévágjuk. Az egyik lapra rákenjük a krémet, befedjük a másik lappal. Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük az olajat és a tésztára kenjük.

  • Energia: 5797 kcal
  • Fehérje: 91 g
  • Zsír: 397 g
  • Szénhidrát: 429 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM