Fotó: pixabay.com
C-vitamin mellett B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz. A gerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák pedig bioflavonoidban gazdagok. Ezekkel, valamint kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, segít legyőzni a megfázásos betegségeket. Ruténtartalma a kapilláris erekre, a szívre és az idegrendszerre van jótékony hatással. Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, de a bélműködést is segítik.
Narancsos chilis sárgarépa-főzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 1 db narancs
- 10 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 chili
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 db citrom
- petrezselyemzöld
Előkészítjük a nyersanyagokat. Egy lábasban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk rajta a felaprított hagymákat és chilit. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott répát, és további 5 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, ízesítjük a kristálycukorral, a sóval, és puhára főzzük a répát. Amikor megfőtt, tovább ízesítjük a narancs és a citrom reszelt héjával és a kifacsart levükkel, majd behabarjuk a vízzel csomómentesre kavart liszttel. Alacsony lángon forraljuk még 5 percet, aztán lehúzzuk a tűzről. Tálalásnál apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
- Energia: 2048 kcal
- Fehérje: 26,2 g
- Zsír: 75,4 g
- Szénhidrát: 141,2 g
Egészségükre!