Fotó: pixabay.com
A gombát lehetőleg ne hámozzuk meg, mert az értékes táp- és ízanyagok jó része a kalap felbőre alatt van. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.
A gombát párolni, sütni, főzni rövid ideig kell. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször. A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, ezért a gombával készült ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!
Tejszínes gomba tésztával
Hozzávalók (4 adag):
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 4 evőkanál napraforgó olaj
- 1.5 dl víz
- 25 dkg tészta
- petrezselyemzöld
- só
- bors
A gombát megmossuk és felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és az apróra vágott petrezselyem zöldet és tovább pároljuk, majd kevés vizet öntünk rá. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a víz elfő alóla, akkor 1 evőkanál lisztet szórunk rá, majd felengedjük a tejszín, tejföl és kevés víz keverékével. Pár percig még forraljuk. Főtt tésztával tálaljuk.
- Energia: 2137 kcal
- Fehérje: 75, g
- Zsír: 91,7 g
- Szénhidrát: 232 g
Egészségükre!