Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gomba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. október 20. 14:00
A gomba
Szalai Ilona dietetikus rovata

A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik. Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz és zamatanyagokat tartalmaznak.

Fotó: pixabay.com

A gombát lehetőleg ne hámozzuk meg, mert az értékes táp- és ízanyagok jó része a kalap felbőre alatt van. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni.

A gombát párolni, sütni, főzni rövid ideig kell. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször. A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, ezért a gombával készült ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!

Tejszínes gomba tésztával

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál napraforgó olaj
  • 1.5 dl víz
  • 25 dkg tészta
  • petrezselyemzöld
  • bors

A gombát megmossuk és felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és az apróra vágott petrezselyem zöldet és tovább pároljuk, majd kevés vizet öntünk rá. Sóval, borssal ízesítjük. Amikor a víz elfő alóla, akkor 1 evőkanál lisztet szórunk rá, majd felengedjük a tejszín, tejföl és kevés víz keverékével. Pár percig még forraljuk. Főtt tésztával tálaljuk.

  • Energia: 2137 kcal
  • Fehérje: 75, g
  • Zsír: 91,7 g
  • Szénhidrát: 232 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM