Kalcium, kálium és magnézium, vas, valamint A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin és karotintartalmával nagy segítség egészségünk megőrzésében. Ugyanis ezek a tápanyagok immunerősítő, daganatmegelőző , gyulladásgátló hatással bírnak. A kelkáposztát sajnos nyers formában nem fogyasztjuk, de a hőkezelés hatására szerencsére csak a C-vitamin tartalma csökken.
Tejszínes kelkáposztaleves
Hozzávalók (4 adag):
- 1 fej kelkáposzta
- 2 db sárgarépa
- 3 db burgonya
- 20 dkg füstölt főtt tarja
- 500 ml habtejszín
- 1 csokor petrezselyem zöld
Egy kisebb fazékba felteszünk vizet. Amíg felforr, előkészítjük a zöldségeket. A kelkáposztát finom metéltre, a sárgarépát vékony karikára vágjuk, a burgonyát egyforma korongokra. A sonkát is metéltre vágjuk. Amint a víz felforrt, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a metélt sonkát is. Ha megpuhult minden, akkor behabarjuk a tejszínnel. A petrezselymet finomra vágunk, és amint újra forr az ételünk, beleszórjuk. Még egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről. Tálaláskor még megszórhatjuk friss finomra vágott petrezselyemmel.
- Energia: 2175 kcal
- Fehérje: 58,1 g
- Zsír: 179,8 g
- Szénhidrát: 95 g
Egészségükre!