Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelkáposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. október 06. 13:00
A kelkáposzta
Szalai Ilona dietetikus rovata

Feljegyzések szerint Savoya környékéről származik, ezért olaszkáposztának is nevezik. A kelkáposzta rostokban gazdag ugyan, de ezek könnyebben emészthetők, mint a fejeskáposzta rostjai, így nem terhelik az emésztőrendszert.

Fotó: pixabay.com

Kalcium, kálium és magnézium, vas, valamint A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin és karotintartalmával nagy segítség egészségünk megőrzésében. Ugyanis ezek a tápanyagok immunerősítő, daganatmegelőző , gyulladásgátló hatással bírnak. A kelkáposztát sajnos nyers formában nem fogyasztjuk, de a hőkezelés hatására szerencsére csak a C-vitamin tartalma csökken.

Tejszínes kelkáposztaleves

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 fej kelkáposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db burgonya
  • 20 dkg füstölt főtt tarja
  • 500 ml habtejszín
  • 1 csokor petrezselyem zöld

Egy kisebb fazékba felteszünk vizet. Amíg felforr, előkészítjük a zöldségeket. A kelkáposztát finom metéltre, a sárgarépát vékony karikára vágjuk, a burgonyát egyforma korongokra. A sonkát is metéltre vágjuk. Amint a víz felforrt, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a metélt sonkát is. Ha megpuhult minden, akkor behabarjuk a tejszínnel. A petrezselymet finomra vágunk, és amint újra forr az ételünk, beleszórjuk. Még egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről. Tálaláskor még megszórhatjuk friss finomra vágott petrezselyemmel.

  • Energia: 2175 kcal
  • Fehérje: 58,1 g
  • Zsír: 179,8 g
  • Szénhidrát: 95 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)