Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kefir

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. augusztus 25. 14:00
A kefir
Szalai Ilona dietetikus rovata

A kefir a joghurttal és az aludttejjel együtt a savanyított tejtermékek csoportjába tartozik. Ezek a termékek kellemes ízűek, frissítő hatásúak, a tejnél hosszabb ideig eltarthatók. A kefir a Kaukázus-hegység északi részéről származik. Eredetileg kecske és juhtejből készítették. A kefir erjesztését baktériumokból é gombákból álló kultúrával végzik, mely során a tejcukor tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul.

Fotó: pixabay.com

A kefir sok értékes tápanyagot tartalmaz: fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak az egészséges csontokhoz, fogakhoz, az izom- és idegműködéshez. Probiotikumokat is tartalmaz melyeknek jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert. A bél baktériumflórája betegségek és gyógyszerek hatására megfogyatkozhat. A kefir segíti ezt helyreállítani. A kefirt bárki fogyaszthatja. Időlegesen azonban adódhatnak olyan állapotok- pl. hasmenéssel, hányással járó betegségek- amikor fogyasztása nem ajánlott.

Természetes savassága miatt könnyen használhatjuk más, hasonló tulajdonságú hozzávalók helyett. Így például kiválthatjuk az ecetet vagy citromlevet, amikor azok savanyú tulajdonságaira van szükség. 

Saláta kefires öntettel

Hozzávalók (8 adag):

  • 1 fej jégsaláta
  • 5 db  paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db pritaminpaprika
  • 2 db lilahagyma
  • 30 dkg feta sajt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 450 g kefir
  • 1 teáskanál mustár
  • bors
  • petrezselyemzöld

Zöldségeket felaprítjuk, és egy tálba tesszük. A kefirt, a tejföllel és az ízesítőkkel csomómentesre keverjük. A feta sajtot kockákra vágjuk, és a salátához adjuk, majd jól átkeverjük. Az elkészített öntetből mindig csak annyit teszünk a salátára, amennyi a kiszedett mennyiségre kell, mert az öntettől a saláta elázik, és a feta sajt is elveszti ízét. Frissen aprított petrezselyemmel meghintjük.

  • Energia: 1498 kcal
  • Fehérje: 73,4 g
  • Zsír: 93,8 g
  • Szénhidrát: 104,1 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)