A kefir sok értékes tápanyagot tartalmaz: fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak az egészséges csontokhoz, fogakhoz, az izom- és idegműködéshez. Probiotikumokat is tartalmaz melyeknek jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert. A bél baktériumflórája betegségek és gyógyszerek hatására megfogyatkozhat. A kefir segíti ezt helyreállítani. A kefirt bárki fogyaszthatja. Időlegesen azonban adódhatnak olyan állapotok- pl. hasmenéssel, hányással járó betegségek- amikor fogyasztása nem ajánlott.
Természetes savassága miatt könnyen használhatjuk más, hasonló tulajdonságú hozzávalók helyett. Így például kiválthatjuk az ecetet vagy citromlevet, amikor azok savanyú tulajdonságaira van szükség.
Saláta kefires öntettel
Hozzávalók (8 adag):
- 1 fej jégsaláta
- 5 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 db pritaminpaprika
- 2 db lilahagyma
- 30 dkg feta sajt
- 2 evőkanál tejföl
- 450 g kefir
- 1 teáskanál mustár
- só
- bors
- petrezselyemzöld
Zöldségeket felaprítjuk, és egy tálba tesszük. A kefirt, a tejföllel és az ízesítőkkel csomómentesre keverjük. A feta sajtot kockákra vágjuk, és a salátához adjuk, majd jól átkeverjük. Az elkészített öntetből mindig csak annyit teszünk a salátára, amennyi a kiszedett mennyiségre kell, mert az öntettől a saláta elázik, és a feta sajt is elveszti ízét. Frissen aprított petrezselyemmel meghintjük.
- Energia: 1498 kcal
- Fehérje: 73,4 g
- Zsír: 93,8 g
- Szénhidrát: 104,1 g
Egészségükre!