Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kávé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. augusztus 04. 17:34
A kávé
Szalai Ilona dietetikus rovata

A legtöbb ember kávéval indítja a napot. A „fekete levest” a törökök ismertették meg velünk.

Fotó: pixabay.com

Egy csésze presszókávéval 60-100 mg koffein jut a szervezetbe. Hatására 3-5 óra hosszat javul az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége. A koffein befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, és gátolja a testünkben egy fáradtságjelző-anyag, az úgynevezett adenozin hatását.

Az erek kitágításával a koffein fokozza a vese működését, ugyanakkor a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti. A koffein könnyíti a légzést is, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti. Nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható.

(Egy 15 év eredményeit összefoglaló kutatás szerint a napi 2-3 csésze kávé 30 %-al csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ez a védőhatás az erős antioxidáns hatású vegyületeinek, a polyphenoloknak köszönhető. Az antioxidánsok védik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot. A polyphenolok sejtvédő funkciója miatt a kávé rákmegelőző hatását is ki szokták emelni.)

Annak érdekében, hogy a kávénak csak a pozitív hatásait élvezzük, néhány szabályt be kell tartanunk! Lefekvés előtt 4 órával már ne igyunk kávét! A legideálisabb kávézási időszak a reggel és a késő délután. Éhgyomorra sose igyunk kávét. Ha éhgyomorra isszuk, a kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak, ugyanis növeli a gyomorfekély kockázatát. Napi két-három kávénál több egészséges embereknek sem ajánlott, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig általában még ennyi sem. Minőségi, ellenőrzött kávét fogyasszunk!

 

Jeges kávé

Hozzávalók:

  • 1-2 db jégkocka
  • 1,5 dl hideg tej
  • 1-2 kanál vanília fagylalt
  • 1 adag presszó kávé
  • Ízlés szerint tejszínhab
  • Csokoládé pasztilla

Elkészítés:

Egy magas pohárba rakjuk a jégkockát, erre kanalazzuk a vaníliafagylaltot, felöntjük tejjel. Ezután következik a kávé, majd a tejszínhab és a csokoládé pasztilla. 

  • Energia: 494 kcal
  • Fehérje: 10,6 g
  • Zsír: 26,7 g
  • Szénhidrát: 57,8 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)