Fotó: pixabay.com
A gasztronómiában világszerte népszerű alapanyag, íze édeskés, illata kellemes, nagyon könnyen elkészíthető. Japán volt az első ország, amely gyógyhatása miatt elkezdték a gomba mesterséges termesztését. Nagyon alacsony a zsírtartalma és kalóriaértéke, emellett rengeteg vitamint (D2-, B-vitaminok) és ásványi anyagot (foszfor, magnézium, nátrium, kálium, kálcium) tartalmaz.
Gyógyászatilag a legjobb immunerősítő gomba, vírusellenes és antibakteriális hatása is van. Csökkenti a koleszterint és a magas vérnyomást, ezáltal megelőzi a szívinfarktust, a stroke-ot és az egyéb szívelégtelenségeket.
A gyógygomba olyan prebiotikus rostokat tartalmaz, amely szabályozza a bélflóra egyensúlyát, így nagyon hasznos az emésztés elősegítésében. Magas D2-vitamin tartalmának köszönhetően megelőzi a tüdőrák kialakulását, de egyéb daganatkezelésben – gyomor-, prosztata-, máj- és mellrák – is alkalmazható, gátolja az áttétek kialakulását, felveszi a harcot a Hepatitis B-vírussal és még a HIV-vírussal szemben is.
Különböző gyógygomba készítmények vásárolhatók a szaküzletekben. Kiegészítő kezelésként mindig kérje ki természetgyógyász szakember véleményét!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]