Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kerti csemegéző

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. május 26. 13:00
Kerti csemegéző
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az idén nagyon jól termett a földieper (született szamóca), ezért együnk belőle nagyon sokat. Az első gyümölcsünk, amely ellát minket a téli vitaminínség után mindenféle tápanyagokkal, amikhez a tél folyamán természetes úton nem jutottunk hozzá.

Természetesen a retek, a zöldborsó követi a versenyben a szamócát, mert nagyon fontos mindegyik, főleg nyersen. A kerti munkák során egy-egy zöldséget, gyümölcsöt  fogyasszunk el, hogy érezzük kertünk lényegét, ajándékát és végül is munkánk gyümölcsét.

A jó termésekért mindig topon kell lenni. Ilyenkor a vegetációban a növényeink egészségének megőrzése a legfontosabb. Legyünk körültekintőek, sűrűn nézegessük a növényeket, hogy a károsítók minél hamarabb terítékre kerüljenek.

A szőlőinket is már támadják a gombabetegségek! Peronoszpórát és fakórothadás hajtáson lévő tüneteit fedeztem fel. A Folicur Solo és Quadris kombinációja megállítja a fertőzést, de sajnos a kezelést ismételgetni kell legalább kéthetente.

A kései érésű cseresznyéket még le lehet a cseresznyemoly, gyümölcsmoly és cseresznyelégy ellen permetezni, egy kis monília elleni szerrel társítva, hiszen az érő cseresznye cukortartalma vonzza a moníliát, na meg azt a fránya feketerigót.

Gondolkodjunk, a saláta és a borsó helyére mi kerüljön másodvetésben, amely növeli kertünk kihasználhatóságát. Bab, uborka káposztafélék, cékla, mind szóba jöhet!

Csináljuk! Megéri!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)