Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyümölcsfát a portára, díszfát az utcára!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2024. május 16. 16:30
Gyümölcsfát a portára, díszfát az utcára!
Újabb fásítási programot hirdetett a gyulai önkormányzat

Alt Norbert és Görgényi Ernő ismertette a fásítási program részleteit

Fotó: Gyulai Hírlap/VZ

„Gyümölcsfát a portára, díszfát az utcára!” Ezzel a jelmondattal hirdették meg legújabb zöldprogramjukat a gyulai városvezetők. Gyulán sok energiát és sok pénzt invesztálnak a zöld környezet megőrzésébe, illetve annak gyarapításába.  

A legújabb zöldítési programban hagyományos gyümölcsfákat és értékes díszfákat igényelhetnek a lakosok a gyulai önkormányzattól. Az akció részleteit május 16-ai sajtótájékoztatóján ismertette Görgényi Ernő polgármester és Alt Norbert alpolgármester.

A városvezető szerint „Gyula város Magyarországon kiemelkedő színvonalon, minőségben és eredménnyel kezeli a közösségi zöldfelületeket”. Gyulán évente átlagban kétszáz fát ültet el az önkormányzat. A város külterületi részein 2010 óta 26 hektár tölgyes erdőt telepítettek.

Görgényi emlékeztetett arra, hogy a fürdőváros eddig két alkalommal nyerte meg a „Virágos Magyarországért” versenyt. Az európai virágosítási versenyen (Entente Florale Europe) egy alkalommal ezüst, míg 2014-ben arany minősítést érdemelt ki Gyula.

Gyulán jelenleg is több zöldprogramban vehetnek részt a lakosok. Közkedvelt helyben a „Virágos Gyula” elnevezésű verseny. Az önkormányzat néhány éve bekapcsolódott a „Legszebb konyhakertek” versenyébe is.

A polgármester elmondta, hogy Gyulán szép hagyományai vannak a gyümölcstermesztésnek, ami a helyi kertkultúra része. A programmal ezt az értéket szeretnék ápolni és felerősíteni. A gyümölcsfákat a kertesházak udvarára szánják, a díszfákat pedig a házak elé. Azt szeretnék, ha lakóközösségek fognának össze, s közösen fásítanák be azt utcát, ahol élnek.

Alt Norbert elmondta, hogy választókerületében tavasszal egy hasonló akció keretében gyümölcsfákat igényelhettek a lakosok, a kiosztásra szánt fákat egy óra alatt elkapkodták. Tulajdonképpen ez az egyéni akció, annak rendkívüli sikere motiválta a városi program meghirdetését.  

A sajtótájékoztatót Gyula–Máriafalva szívében, a Wenckheim Stefánia Mária Nappali Központ parkosított udvarán tartották meg. A választás azért esett erre a helyszínre, mert a egykori iskola zöld udvarát ma is szépen ápolják, gondozzák az intézmény munkatársai és látogatói. 

Az alpolgármester elmondta, a programban való részvételnek egytelen egy feltétele van: gondozni kell az átvett, elültetett fákat.

A „Gyümölcsfát a portára, díszfát az utcára!” program részletes kiírása megtalálható az önkormányzat honlapján (közvetlen link) és közösségi oldalán, illetve megjelent a Gyulai Hírújság áprilisi számában. Június 30-ig lehet jelentkezni a fákért, amiket ősszel osztanak ki. A tervek szerint minden évben meghirdetik majd a programot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)