Ezek: a C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található benne. Vitamin és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben felvenni a harcot. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz ehetjük. Szószokba, pástétomokba, salátába is tehetjük.
Zöldhagymás krumplifasírt
Hozzávalók:
- 1/2 kg burgonya
- 2 egész tojás
- só, bors
- 2 szál zöldhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- 2 gerezd fokhagyma
- 2–3 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
A meghámozott megmosott burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldet, és a hagymaszárat. Összekeverjük annyi liszttel, hogy összeálljon a massza. Nem túl forró olajba kanállal kis halmokat teszünk, és ellapogatjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
- Energia: 1515 kcal
- Fehérje: 22 g
- Zsír: 110 g
- Szénhidrát: 102 g
Egészségükre!