Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az újhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. március 24. 14:00
Az újhagyma
Szalai Ilona dietetikus rovata

Régen a tavasz első friss zöldsége volt, de ma már egész évben jól hozzáférhető alapanyag. Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajok mellett sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.

Fotó: pixabay.com

Ezek: a C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található benne. Vitamin és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben felvenni a harcot. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz ehetjük. Szószokba, pástétomokba, salátába is tehetjük.

 

Zöldhagymás krumplifasírt

Hozzávalók:

  • 1/2 kg burgonya
  • 2 egész tojás
  • só, bors
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2–3 evőkanál liszt
  • olaj a sütéshez

A meghámozott megmosott burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldet, és a hagymaszárat. Összekeverjük annyi liszttel, hogy összeálljon a massza. Nem túl forró olajba kanállal kis halmokat teszünk, és ellapogatjuk. Mindkét oldalát megsütjük.

  • Energia: 1515 kcal
  • Fehérje: 22 g
  • Zsír: 110 g
  • Szénhidrát: 102 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)