Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Miért jó az AngioCarb szén-dioxid-szárazfürdő érszűkület esetén?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2024. március 01. 18:00
Miért jó az AngioCarb szén-dioxid-szárazfürdő érszűkület esetén?
Gyulán is elérhető a kezelés

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly óta Gyulán is elérhető a számos panasz esetén alkalmazható AngioCarb szén-dioxid-szárazfürdő. Dr. Tóth Béla egyetemi docenssel ezúttal arról beszélgettünk, hogy miért ajánlott a mofettahatáson alapuló kezelés a végtagok érszűkületes panaszai esetén.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elmondta: a nemzetközi vizsgálati eredmények alapján az alsó végtagi perifériás verőeres megbetegedések az emberek 5–28 százalékát érintik, jellemzően az 55–75 éves korosztályba tartozókat.

Mint ismertette, érszűkület esetén a vérellátást biztosító verőerekben beszűkül a véráram útja, ezáltal egyre kevesebb oxigéndús vér jut a szövetekhez. Hozzátette: az érszűkület a legtöbb esetben sokáig semmilyen panaszt nem okoz, azonban idővel fáradékonyság vagy a vádliban megjelenő fájdalom jelentkezhet járáskor, és a végtagok sápadtabbá, hideggé válhatnak. Súlyos esetben, ha a beszűkült ér elzáródik, az artéria által ellátott terület szövetei elhalhatnak, ilyenkor  – végső esetben – amputációra kerülhet sor.

Érszűkület esetén a gyógyszeres kezelés mellett kiegészítő kezelések is ajánlottak, ilyen például a szén-dioxid-terápia.  A szakember kiemelte: egy Franciországban, II. stádiumú érszűkülettel diagnosztizált betegek körében végzett vizsgálat során kiderült, a szén-dioxid-kezelés hatására a láb véráramlása javul, ezáltal oxigénellátása intenzívebbé válik, a bőr kissé kipirul, a hőmérséklete emelkedik. Amikor a szén-dioxid-kezelést kúraszerűen végezték, a terápia keringést segítő hatása akár több héttel a kúra után is kimutatható volt, és együtt járt a betegek életminőségének jelentős mértékű javulásával.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Dr. Tóth Béla az idézett vizsgálatok adataira utalva megerősítette, hogy a többször alkalmazott 15-20 perces szén-dioxid-kezelés után a láb véráramlása jelentősen, akár 30-40 százalékkal is fokozódhat.

– A bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid tehát értágító, vérkeringést fokozó hatású. Ez a hatás nemcsak a végtagokon, hanem testszerte észlelhető: a bőr, a bőr alatti kötőszövetek, valamint a belső szervek oxigénellátásának javulásában is – húzta alá.

Az AngioCarb szén-dioxid-szárazfürdő Gyulán a Béke sugárút 14–16. szám alatt, a Stéberl-házban (elérhetőség: 06-30/624-8818), Békéscsabán a Gyóni Géza utca 18–20. szám alatt (elérhetőség: 06-70/728-6994) vehető igénybe.  Honlap: https://szendioxidterapia.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/szendioxidterapia.hu.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)