Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy kis nosztalgia: a három legjobb hagyományos gyerekjáték

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2024. február 22. 19:08
Egy kis nosztalgia: a három legjobb hagyományos gyerekjáték
A játékok nagyon fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében

Sokáig lehetne sorolni azt a számos pozitív előnyt, amelyet a gyerekek kamatoztatni tudnak a játékokkal való foglalatoskodás során, de ne felejtsük el azt sem, hogy ez nekik milyen nagy örömöt és boldogságot jelent! Jól szórakoznak, és elmélyülnek egy olyan fantáziavilágban, amit ők maguk kreálnak, és amiben vagy főszereplők, vagy teljesen kívülállók. Nincs is annál kedvesebb látvány, mint amikor teljesen belemélyed gyermekünk egy játékba, és azt látjuk, hogy hiba lenne közbeszólnunk vagy megszólítanunk őt, mert olyan más dimenzióban van épp a kis fantáziájának köszönhetően, ahol nagyon jól érzi most magát.

Mi magunk is játékokon nőttünk fel, és biztos, hogy jó néhány emlék kavarog sokunk fejében, ha felidézzük, mi mindennel játszottunk kiskorunkban. Ezeket szeretnénk most kicsit feleleveníteni, és kiemelni három olyan játékot, amely évtizedek óta hódít, és sose fog kimenni a divatból.

Miért fontos, hogy a gyerekek játsszanak?

  • Kognitív képességek fejlesztése: ide rengeteg mindent lehetne felsorolni, hiszen a játék során a gyerekek megismerik a világot, megértik a különböző fogalmakat, megtanulnak alapvető fizikai törvényeket, és nagyon sokat fejlődik a megfigyelő készségük is.
  • Szociális készségek fejlődése: a játék során a gyerekek megtanulnak együttműködni egymással, konfliktusokat kezelni, megtanulják kifejezni az érzelmeiket és megérteni a másokét. Az osztozkodás, a közös munka és a közös gondolkodás képessége is minden egyes alkalommal fejlődik, ahányszor csak együtt játszanak valakivel.
  • Érzelmi fejlődés: a játék során különböző érzelmeket élnek meg: dühöt, indulatot, boldogságot, örömöt, izgatottságot, szomorúságot, csalódás. Ez pedig arra tanítja őket (azon túl, hogy ezek léteznek, és gyakorta előfordulhatnak), hogy a negatív érzéseket kezelni kell, a pozitív érzelmeket pedig meg kell élni.
  • Feszültség oldása: a játék remek lehetőség a stressz oldására és levezetésére. A gyerekek játék közben képesek lesznek ellazulni és elfeledni a problémákat.

Most pedig vegyünk górcső alá három olyan játékot, amely még a mi gyerekkorunkban is sláger volt – nosztalgiázzunk egy kicsit!

A babaházak

A babaházak igazi klasszikus darabok. A különböző kultúrákban és időszakokban az emberek gyakran készítettek miniatürizált házakat vagy azok különböző berendezéseit, amielyeket gyakran használtak a gyerekek játékaként. A népszerűségük igazán a 19. században nőtt meg, amikor az ipari forradalomnak köszönhetően szélesebb körben el tudtak terjedni. Ez lehetővé tette, hogy ne csak a gazdag családok kiváltsága legyen, hiszen olcsóbb alapanyagokból kezdték el gyártani őket. Ma már természetesen elképesztően modern és gyönyörű változatok léteznek – mint például a Little Dutch babaházak: esztétikusak, gyerekbarátak, minőségiek, és évtizedekig kiszolgálhatják az egész családot, mert olyan tartós alapanyagokból gyártják őket, hogy mindenképpen megéri rájuk befektetni.

A babaház lehetőséget nyújt a kislányoknak arra, hogy fejlesszék a kreativitásukat és szerepjátékokat játszhassanak. Fejlődik a képzelőerejük az általuk kitalált szituációk miatt, belebújnak különböző szerepekbe, és teljes mértékben ők irányítják a történéseket. A való életből szerzett tapasztalatot, átviszik a játékba is: ha koszos az edény, el kell mosogatni, ha este van, le kell feküdni aludni, ha ebédidő van, enni kell, és így tovább. Mivel gyakorlatilag genetikailag kódolva van a kislányokban a gondoskodás, itt maximálisan kiélhetik ezt az igényüket, hiszen minden teendőt elláthatnak a játék babák körül, kielégíthetik az elképzelt szükségleteiket, és felelősséget vállalnak értük.

A klasszikus vonatszettek

Ez is egy olyan játék, amely egészen biztosan nagyon sok háztartásban fellelhető azoknak az anyukáknak köszönhetően, akik féltő gondoskodással eltették ezeket az értékes játékokat. Csodás darabok voltak régen, igazi minőségi, jól kidolgozott vasúti szettekkel lehet összefutni. Nagyon jó azt hallani, mikor valaki azt mondja: „Ez még az én játékom volt…”. Mondhatni uniszex játéknak számítanak ezek, ám azért nyilván egy picit a kisfiúkat jobban érdeklik, hiszen ők rajonganak a járművekért. A vonatok nagy, zajos gépek, amelyek folytonos mozgásban vannak, és utasokat is képesek szállítani – kinek nem lenne ez érdekes, ugye? A vonatszettek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy építsenek, alkossanak, elképzeljék magukat bizonyos szituációkba, és közelebbről megismerjék az egész működését. Ez a játék különböző kalandokba és helyszínekre repítik el a gyerekeket, miközben millió dolgot megfigyelhetnek, tanulhatnak, és még a szociális készségeik is fejlődhetnek.

A világhírű Lego

Bárhogy is nézzük, ezt a szót a világon mindenki ismeri: legó. Generációk nőttek fel rajta, és bizony, aki vigyázott rá, annak a mai napig is ugyanolyan állapodtban megmaradtak. A legók elképesztően bírják a strapát, és sok emberből csináltak már nagyon komoly gyűjtőt és rajongót.

1932-ben készült el az első legó, ekkor még fából – később készült el a műanyag változat. Az igazi áttörést 1958 jelentette, ekkor alkották meg az első Lego téglát – ekkortól egymásba építhetővé váltak, és összeilleszthetőek lettek más Lego tégladarabokkal.

A legó mindenki számára lehetővé teszi, hogy a saját igénye és képzelőereje szerint építsen. Hihetetlen a választék, az űrrepülőtől kezdve a csokor virágig már mindent megépíthetnek belőle a rajongók – de a kisebbekre is gondoltak, így akár már másfél éves kortól is kezdődhet az építés a nagyobb méretű elemeknek köszönhetően. A legózás nagyon sok embert összeköt, hiszen ez egy szenvedély. A gyerekek számára pedig az a csodálatos benne, hogy fejlődik a problémamegoldó képességük, a türelmük és a kreativitásuk, a finommotorikai képességükről nem is beszélve.

Reméljük, sikerült visszarepíteni mindenkit az időben, és olvasóink talán egy kicsit eltöprengtek azon, hogy milyen sok olyan játék van, amely soha nem fog kimenni a divatból, és nagy valószínűséggel még az ükunokáink ükunokái is boldogan fognak majd velük játszani. Mi hisszük, hogy ez a három játék, amelyet felsorakoztattunk ebben a cikkben, pontosan ilyen!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)