Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hormonegyensúlyozó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. február 04. 15:00
A hormonegyensúlyozó
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A pantoténsav, azaz a B5-vitamin, olyan vízben oldódó vitamin, aminek nagy szerepe van a zsíranyagcserében, a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében.

Fotó: pixabay.com

A B5-vitamint hormonegyensúlyozó vitaminnak is hívják, mert B3-vitaminnal együtt a mellékvesében lévő hormonok (stresszhormonok és nemi hormonok) előállításához szükséges. Amellett, hogy lebontja a zsírt és a stresszt is, csökkenti is azt, illetve kedvező hatással van az idegrendszerre is. Segít megőrizni a szellemi frissességet, javítja a memóriát és a koncentrációt, megakadályozza, hogy a szervezetünkben gyulladás alakuljon ki.

Nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, csökkenti a fáradtság- és kimerültségérzetet. Erős antioxidáns, a káros szabadgyököket is hatástalanítja. Ugyanakkor jót tesz a bőrnek, a körömnek és a hajnak, ugyanis késlelteti az őszülést, megszűnteti a hajhullást. Képes összehúzni a tág pórusokat, eltüntetni az aknékat, de még a herpeszre is jótékony hatással van. Késlelteti a bőr öregedését, száraz bőrre, ekcémára is kiváló hatást fejt ki.

Könnyű feltölteni a szervezetünket B5-vitaminnal, hiszen sok ételben megtalálható, mint például a brokkoli, a lencse, a tojás, a marhamáj, a borjúhús, a lazac és az avokádó. Hiánya fáradtságot, álmatlanságot és immungyengeséget okoz. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a bélrendszeri problémák és a cukorbetegség gyengíti a B5-vitamin felszívódását.

A vitaminok helyes szedéséhez mindig kérje ki szakértő véleményét!

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)