Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tojás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. február 04. 13:00
A tojás
Szalai Ilona dietetikus rovata

Nem múlik el nap, hogy valamilyen formában ne ennénk tojást. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, vagy sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, vacsorának és ebédre tálalhatjuk feltétnek is. Tehát alapvető étel nyersanyag.

Hetente 2–3 db tojást azok is fogyaszthatnak, akiknek magas a koleszterinszintje

Fotó: pixabay.com

A tojás fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérjeforrás (tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani). A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős. Az A-vitaminnak nagy szerepe van a növekedésben, a szemben lévő látóhártya megfelelő működésében, a bőr- és nyálkahártya épségéhez és az immunrendszer egészséges működéséhez is szükséges. Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt jelentős. Van benne B2, B12, a folsav és a pantoténsav is, amik az anyagcsere folyamatokban játszanak szerepet. A tojásban lévő ásványi anyagok közül jód és cink mennyisége jelentős. Hetente két-három darab tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterinszintje.

Brokkolival rakott tojásos tészta

Hozzávalók (4 adag):

  • 30 dkg tészta
  • 20 dkg bacon szalonna
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 50 dkg brokkoli
  • 2,5 dkg margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 175 g tejföl
  • 5 dkg sajt
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A tésztát enyhén sós vízben szintén megfőzzük, lecsepegtetjük. A bacont csíkokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, picit sózzuk, és a baconhöz öntve, kevergetve rántottát sütünk belőle. Ezt összekeverjük a kifőtt tésztával. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórunk zsemlemorzsával (ez elmaradhat), és belesimítjuk a tésztát. A tetejére eloszlatjuk a brokkolikat, és kissé belenyomkodjuk a tésztás keverék közé. A margarint felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a tejjel, és folytonosan kevergetve besamelmártássá sűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt. Ezt a mártást eloszlatjuk a tészta tetején. Megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.

  • Energia: 3288 kcal
  • Fehérje: 125,9 g
  • Zsír: 180,1 g
  • Szénhidrát: 282,9 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)