A tojás fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérjeforrás (tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani). A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős. Az A-vitaminnak nagy szerepe van a növekedésben, a szemben lévő látóhártya megfelelő működésében, a bőr- és nyálkahártya épségéhez és az immunrendszer egészséges működéséhez is szükséges. Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt jelentős. Van benne B2, B12, a folsav és a pantoténsav is, amik az anyagcsere folyamatokban játszanak szerepet. A tojásban lévő ásványi anyagok közül jód és cink mennyisége jelentős. Hetente két-három darab tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterinszintje.
Brokkolival rakott tojásos tészta
Hozzávalók (4 adag):
- 30 dkg tészta
- 20 dkg bacon szalonna
- 4 db tojás
- 1 evőkanál olaj
- 50 dkg brokkoli
- 2,5 dkg margarin
- 1 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- 175 g tejföl
- 5 dkg sajt
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A tésztát enyhén sós vízben szintén megfőzzük, lecsepegtetjük. A bacont csíkokra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, picit sózzuk, és a baconhöz öntve, kevergetve rántottát sütünk belőle. Ezt összekeverjük a kifőtt tésztával. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórunk zsemlemorzsával (ez elmaradhat), és belesimítjuk a tésztát. A tetejére eloszlatjuk a brokkolikat, és kissé belenyomkodjuk a tésztás keverék közé. A margarint felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a tejjel, és folytonosan kevergetve besamelmártássá sűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt. Ezt a mártást eloszlatjuk a tészta tetején. Megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.
- Energia: 3288 kcal
- Fehérje: 125,9 g
- Zsír: 180,1 g
- Szénhidrát: 282,9 g
Egészségükre!