Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A grapefruit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. január 07. 14:00
A grapefruit
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az örökzöld gyümölcsfát az 1600-as években fedezték fel Barbados-szigetén a botanikusok. Először a karibi térségben, majd egyre több trópusi és szubtrópusi országban termesztették. Európában - Spanyolországot és Portugáliát kivéve - nem élnek meg.

Fotó: pixabay.com

Jellegzetes kesernyés aromáiért elsősorban a héj belső részében koncentrálódó naringin nevű (a flavonoidokhoz tartozó), valamint a glikozid nevű vegyületek a felelősek. A grépfrútot fogyasztás előtt minden hártyájától érdemes megszabadítani, hogy élvezeti értéke tökéletes legyen.

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz rostot, C vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, és foszfort, kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat is. Ezért a grépfrút is, mint minden citrusféle jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Pl. enyhíti a megfázás tüneteit, erősíti az érfalakat, remek máj- és vértisztító.

Magas rost- és pektintartalma segíti az anyagcsere-folyamatokat.

Vitamintartalma megőrzése érdekében érdemes frissen fogyasztani. Akár a gyümölcssalátákat, akár a zöldséges salátákat is gazdagíthatja ízével, vagy gyümölcslének is kipréselhetjük.

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)