Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött a Méz és Mézeskalács Fesztivál Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. december 09. 10:10
Megkezdődött a Méz és Mézeskalács Fesztivál Gyulán
Szakmai fórumra és fáklyás felvonulásra várták az ország méhészeit

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Méhészeti fórum és fáklyás felvonulás nyitotta meg december 8-án a kétnapos Méz és Mézeskalács Fesztivált, amelyet 14. alkalommal rendeznek meg Gyulán.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a városháza dísztermében tartott szakmai programon hangsúlyozta: a fesztivál a téli időszakban a fürdőváros kiemelt rendezvénye, amelynek turisztikai és szakmai értéke is van.

Rámutatott: Gyula kultúrájában régóta jelentős szerepet játszik a méhészet; már 1883-ban országos méhészeti szakmai vásárt rendeztek a városban, és a méhészek második országos vándorgyűlésének is a település adott otthont.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Kiemelte: a városban régóta fontos alapérték a környezettudatos gondolkodásmód, melyet a méhésztársadalom is szem előtt tart. Mint fogalmazott, a méhészet olyan ősi gazdálkodási mód, amely tiszteletben tartja a természetet, „csak annyit vesz el, amennyit lehet”. Hozzátette: a méhészek sok tekintetben jó példát mutatnak valamennyi gazdasági ágazat szereplői számára.

Kozsuch Kornél, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke köszöntőjében aláhúzta: a méhészet fontos része az agráriumnak.

„Ahol mi a növényeinket termesztjük, ott a méhészek a méheiket legeltetik” – mondta, majd hozzáfűzte: fontos, hogy a gazdálkodók és a méhészek együttműködjenek, hiszen egymásra vannak utalva. Kifejtette: a napraforgó, a repce és más növények esetében is jóval nagyobb termésátlagot lehet elérni a méhek segítségével.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A fórumon szó volt a méhészet mezőgazdaságban betöltött szerepéről, továbbá az ázsiai lódarázs európai terjedéséről és méhészetre gyakorolt hatásáról.

A rendezvény után a helyszínről a gyulai várig vonultak a mézlovagrendek tagjai.

Szombaton az Erkel Ferenc Művelődési Központban várják az érdeklődőket méhészeti, méz- és mézeskalácsvásárral, valamint kóstolókkal. Emellett mézszentelő misét tartanak a Szent József-templomban, megkoszorúzzák Göndöcs Benedek-szobrát, és emlékfát ültet a Göndöcs-kertben a gyulai mézkirálynő, Borszéki Eszter Viktória.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A rendezvény keretében idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit. A Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös kiírására 2023-ban a tavalyi rekordszámnál kevesebb, 398 minta érkezett. Az eredményhirdetést a fesztivál második napján tartják a gyulai Vigadóban.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)