Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felfüggesztették a gyulai vasútállomás felújítását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. október 12. 12:01
Felfüggesztették a gyulai vasútállomás felújítását
A beruházást nem törölték, de tartaléklistára került

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Felfüggesztették és tartaléklistára helyezték a gyulai vasútállomás felújítását, de a beruházást nem törölték – tájékoztatta lapunkat Görgényi Ernő polgármester október 12-én a helyszínen.

Görgényi Ernő elmondta: a felújítás a MÁV forráshiánya miatt került tartaléklistára, a felfüggesztést pedig egy kormányhatározat írta elő, amelyet az orosz-ukrán háború kitörése után hoztak létre, az állami beruházások felülvizsgálta céljából.

A városvezető emlékeztetett: a MÁV 2015 és 2020 között végezte el a beruházás tervezési munkálatait a gyulai önkormányzattal közösen. 2017 őszére elkészült a fejlesztési program, majd 2018-ban, az előkészítés részeként, lebontották a restit és felújították a biztosítóberendezés elhelyezésére szolgáló vízházat.

2020-ra elkészült az engedélyes- és kiviteli terv, Fónagy János miniszterhelyettes pedig hivatalos levélben tájékoztatta a polgármestert arról, hogy a munkálatokra összesen 650 millió forintot biztosítanak. A következő évben a felújítás megkapta a jogerős építési engedélyt, a MÁV vezetése pedig jóváhagyta a kiviteli terveket.

2021. augusztusában Mosóczi László közlekedési államtitkár küldött arról levelet, hogy a forrás rendelkezésre áll, a munkálatokat ősszel kezdik, de végül 2022-re halasztották a felújítást.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő kiemelte: 2022. január 21-én Puszpán János, a MÁV beruházási igazgatója küldött tájékoztatást, miszerint nyáron elindul a kivitelezés, erről egy hónappal később tartottak sajtótájékoztatót Kovács József országgyűlési képviselővel. Másnap kitört az orosz-ukrán háború, a kormány pedig nyáron írta elő az állami beruházások felfüggesztését.

Mint mondta, Lázár János építési és beruházási miniszter 2023. október 2-án tájékoztatta hivatalosan a projekt felfüggesztéséről és tartaléklistára vételéről.

A városvezető aláhúzta: továbbra is a legfontosabb céljaik között szerepel a gyulai vasútállomás esetében annak elérése, hogy a MÁV elvégezze a betervezett és megígért felújítási munkálatokat, a napirenden tartás érdekében folyamatos kapcsolatban állnak a minisztériummal és a vasúttársaság vezetésével.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)