Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szent Mihály-napi vásár lesz Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2023. szeptember 27. 17:02
Szent Mihály-napi vásár lesz Gyulán
Mutatjuk, mivel várnak

Az egykori vásárokat megidéző, a helyi kistermelők és kézművesek termékeit népszerűsítő, Szent Mihály-napi vásárt rendeznek szombaton a gyulai várban.

Az eseményt szervező Erkel Ferenc NKft. közleményében rámutatott: Gyula gazdasági életében is nagy szerepet játszott a kereskedelem. Blazovich László levéltáros, egyetemi tanár, középkorkutató szerint az itt élt kereskedők a távolsági állatkereskedelemből szereztek jelentős bevételt, de a vásár- és piactartás joga is fontos szabadságjoga volt a városnak.

Gyulán heti piacot már a 14. században is tartottak, 1384-ben említi nevét egy oklevél. 1467-ben a Szent Mihály-napi országos vásárról írtak; 1528-ból pedig már két vásárról tudunk: egy Szent Mihály-napiról és egy a Szent György-napiról. Karácsonyi János püspök, történetíró egy pünkösdi és egy Szent György-napi vásárról tett említést írt – idézték fel, megemlítve, hogy Corvin János a piactartás jogát a városnak adta, ami jelentősen hozzájárult a város tekintélyének növeléséhez.

A vásártartás komoly hatással volt Gyula fejlődésére: a település a 15–16. század fordulóján tágabb régiójának legnépesebb mezővárosává vált, közel háromszor annyian lakták, mint Békést és a mai Arad megyében található Simándot. Méretben csak a távolabb fekvő Szeged és Debrecen előzte meg.

A hétvégi programok között ökopiac, mesterségbemutatók, tánctanítás, krumplis pogácsa sütése, mustkészítés, korabeli ügyességi játékok, apródjelöltek keresése, vásári komédiások produkciója is szerepel.

A Portéka Kézműves és Termelői Közösség vásárának az erődítmény előtti terület ad majd otthont, a többi program helyszíne a várudvar lesz, ahol élő állatokkal is lehet majd találkozni, és a kiállítóhely garantált programjai is várják majd az érdeklődőket.


A Szent Mihály-napi vásár programjai:

10.00–18.00 Portéka Kézműves és Termelői Közösség vására a vár előtt
10.00–16.00 Ott van a kezedben – mesterségbemutatók és a szakmák kipróbálása a várudvaron
10.00–16.00 Vitéz kerestetik – ügyességi feladatok apródjelölteknek a Kerecsényi László Íjász Egyesület közreműködésével
10.30 Mihály-napi kikiáltók
11.00 Lúdas Matyi története vásári csepűrágók előadásában
12.00 Járd ki lábam – korabelitánc-tanítás a várudvaron
13.00 Mihály-napi kikiáltók
14.00–15.00 Lisztből legyen kerekes – krumplis pogácsa sütése
15.00–16.00 Mustráló – mustkészítés kezdőknek is
16.00 Mihály-napi kikiáltók

Kiegészítő programok:
kétlábas állatudvar a várudvaron
korabeli ügyességi játékok a várudvaron

 

Részvétel: várbelépővel (egésznapos, többszöri belépéssel: +500 Ft/fő)

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)