Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felavatták Kósa Géza mellszobrát Budapesten

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 22. 14:10
Felavatták Kósa Géza mellszobrát Budapesten
A gyulai születésű dendrológusnak, kertészbotanikusnak a budai arborétumban állítottak büsztöt

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

Mellszobrot állítottak Kósa Géza gyulai születésű dendrológusnak, kertészbotanikusnak, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert egykori igazgatójának Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai arborétumában.

A szeptember 22-én tartott avatóünnepségen Gyula város nevében Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Hrotkó Károly, a dísznövény tanszék emeritus professzora, Barabics Elemér erdészmérnök, az alsótekeresi faiskola tulajdonosa és Ambrus Lajos író mondtak beszédet.

A gyulai településvezető közösségi oldalán azt írta: a szoborállítást Bíró Tamás kezdeményezte, a szobrot Tóth Dávid alkotta, aki a gyulai vár előtt álló lovasszobor készítőjének, Tóth Béla szobrászművésznek a fia.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

Az alkotás költségeihez a fürdővárosi önkormányzat félmillió forinttal járult hozzá.

A polgármester posztjában arra is kitért, hogy tudomása szerint Kósa Géza a második gyulai, akinek szobrot állítottak Budapesten. Az első Erkel Ferenc volt, akinek egész alakos szobrát 1888-ban avatták fel az Operaház homlokzatán.

Kósa Géza 2021-ben, hetvenegy éves korában hunyt el. 1975-től a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert dendrológiai gyűjteményének tudományos kezelője volt, majd csaknem két évtizeden át a botanikus kert vezetője. 2020-tól, nyugdíjba vonulását követően az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos gyűjteményvezetőjeként dolgozott. Számos alkalommal járt tanulmányúton, gyűjtő- és terepexpedíción, elsősorban Kelet- és Közép-Ázsiában, valamint a Kaukázusban.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

2012-ben címzetes egyetemi docensi kinevezést kapott, 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával ismerték el magas színvonalú munkáját.

Szülővárosával végig tartotta a kapcsolatot. 1974-ben a kertészeti egyetem megbízásából, egy országos program keretében felmérte Gyula famatuzsálemeit. Az ismétlő méréseket az ő kérésére végezte el idén januárban Pomázi Ferenc kertész. 

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)