Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2023. szeptember 20. 13:28
Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében
A terméseredmények elmaradnak a várttól

Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében, a terméseredmények elmaradnak a várttól – hangzott el a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülésén.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Napraforgót csaknem 85 ezer hektáron vetettek, a terület 85 százalékának betakarítása után a termésátlag 2,8 tonna hektáronként. A minőséggel vannak problémák, az olajtartalom nem a legjobb – közölte az ülésen Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

A kukoricának még csak a 10 százalékát takarították be a csaknem 68 ezer hektárról, eddig 38,7 ezer tonna termést arattak le. A terméseredmények elmaradnak a várttól, főleg az augusztus végi nagy meleg miatt. A szakemberek szerint az 5,7 tonnás termésátlag növekedni fog a betakarítás előrehaladtával.

Elkezdődött az őszi kultúrák vetése is, káposztarepcét 10 500 hektárra terveznek vetni (2021-ben 16 ezer hektáron termett), a munka 95 százalékával már végeztek is a gazdák. Az ülésen elhangzott, a kalászos vetésterületek 15-20 százalékkal csökkenni fognak. A szakemberek szerint a jelenlegi talajelőkészítési szabályozási rendszer „ellentmond minden szakmai tapasztalatnak”.

Ide jön a szöveg....

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A napraforgó felvásárlási ára jelenleg tonnánként 109–115 ezer; a kukoricáé 52–56 ezer forint között mozog. Az ülésen elhangzottak szerint a raktározással kapcsolatban várhatóan lesznek problémák.

Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke a gazdálkodókat érintő problémákról szólva egyebek közt arról beszélt, hogy a nagyrészt tavaly behozott ukrán gabona elfoglalta a helyi tárolókapacitás jó részét, emellett a búza ára a tavalyi árszinthez képest felére, a 2005–2006-os szintre esett vissza. A kisebb gazdálkodók – tárolókapacitás híján – rákényszerülnek, hogy önköltségi áron vagy az alatt értékesítsék a terményüket. A tavalyi katasztrofális év veszteségeit kifizetni így esélyük sincs – tette hozzá. Véleménye szerint a következő öt év nagy kihívás elé állítja a gazdákat.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az ülésen elhangzott, hogy megjelent a rendelet az ukrán import miatti károk kompenzálásáról, a támogatási kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)