Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a japán napot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. szeptember 09. 13:05
Megnyitották a japán napot
Az idei rendezvény témája Hirosima

a megnyitón beszédet mondott otaka masato nagykövet

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Ötödik alkalommal rendezett japán napot a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület szeptember 9-én a Vigadóban. A rendezvényt Görgényi Ernő polgármester és Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete nyitották meg.

– Rengeteget tanulhatunk más, akár távoli kultúrák megismeréséből, főleg, ha olyan ősi tradíciókkal és hatalmas tudással teli kultúrába nyerünk bepillantást, mint amilyen a felkelő nap országáé – fogalmazott köszöntőjében Görgényi Ernő.

Kiemelte: Gyula város polgárai kitüntetett figyelemmel fordulnak a japán kultúra és nép felé, bizonyítja ezt az ötödik alkalommal megrendezett japán nap is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Mint mondta, annak különösen örül mindenki, hogy Otaka Masato már harmadik alkalommal látogatott el a fürdővárosba.

Hozzátette: ez az első alkalom, hogy a rendezvény középpontjában egy város, Hirosima áll, amely különös megvilágításba helyezi az orosz-ukrán háborút is, hiszen a japán település világszerte ismert szimbóluma a háború értelmetlen pusztításának.

– Békés vármegyében Gyula városa a japán kultúra központja: városunkban több olyan civil szervezet működik, amelyek a japán kultúra valamelyik értékére alapoz, azt élteti, népszerűsíti – mondta a városvezető, kiemelve a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesületet, a japán nap szervezőjét, valamint Hankó Ferenc elnököt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Otaka Masato kifejtette: mióta 2020-ban megérkezett Magyarországra, sok magyar embert ismert meg, azt pedig mindig szívmelengető látni, hogy mennyi lelkesedést és érdeklődést mutatnak a japán kultúra iránt, emellett a japán embereket, diákokat is érdekli a magyarok kultúrája.

– Magyarország és Japán több mint 150 éve ápol diplomáciai kapcsolatot, és remélem, hogy az ilyen kulturális diskurzusokon keresztül a megértés tovább mélyül a két ország között, a baráti kapcsolatok virágzóbbak lesznek.

A nap folytatásában japán táncosok és zenészek, valamint harcművészek tartanak bemutatót, továbbá előadások és fotókiállítás, vásár és kaligráfia, valamint ételkóstolás is várja az érdeklődőket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)