Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ismét szilvalekvárt főznek Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 01. 12:30
Ismét szilvalekvárt főznek Németvároson
Idén új helyszínen, a „Máriás” házban rendezik meg az eseményt, ahol számos programmal várják az érdeklődőket

Képünk egy korábbi eseményen készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén új helyszínen, a nemrégiben átadott „Máriás” házban főzik a szilvalekvárt szeptember 2-án Németvároson, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör szervezésében.

Mittag Mónika, a nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: tizennegyedik alkalommal rendezik meg az eseményt szombaton, előző nap pedig, szeptember 1-jén délután négy órától, szilvamagvalásra és közös éneklésre invitálják az érdeklődőket a helyszínen.

– A közösségépítés mellett az is a célunk, hogy felelevenítsük a régi szokásokat, és átadjuk őseink tudását a fiatalabb generációknak – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy hagyományos módon, cukor és tartósítószer nélkül, rézüstben főzik a szilvalekvárt.

Arról is beszámolt, hogy a rendezvényen beüzemelik a „Máriás” ház több száz éves kemencéjét, amelyben sütemények készülnek. Kiemelte: a munkafolyamatokba bárki bekapcsolódhat.

Kitért arra is, hogy a rendezvény ideje alatt  Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze két alkalommal tart tárlatvezetést Gyula legrégebbi lakóházában, amely az 1750-es években épült, és túlélte az 1801-es tűzvészt is.

Jelezte: a cibere- és a lekvárkóstoló mellett idén először borkóstolót is tartanak a rendezvény keretében, a Szent Vincze borlovagrend tagjainak közreműködésével; délben pedig németvárosi babgulyással kínálják a látogatókat. A résztvevőknek sváb táncokat is tanítanak, a gyerekeket emellett népi játékok és vetélkedő is várja.

A programok reggel hét órakor kezdődnek, a megnyitót délelőtt 10 órakor tartják. A jelenlévőket Mittag Mónika és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszönti.

A gyerekeknek 1000 forint, a felnőtteknek 2500 forint a belépő a rendezvényre.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)