Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ismertették a Vármegyenap programjait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. szeptember 01. 16:00
Ismertették a Vármegyenap programjait
Szeptember 2-án nyolcadik alkalommal rendezik meg az eseményt

Szeptember 2-án Békés Vármegye Önkormányzata immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a vármegyei összetartozás napját Békéscsabán, a Szent István téren, a Kossuth téren és a Békéscsabai Jókai Színház előtti téren. A helyszín berendezése elkezdődött, ennek hátterében tartottak sajtótájékoztatót augusztus 30-án a Szent István téren.

Szegedi Balázs, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke elmondta: 2016-ban indították útjára a kezdeményezést, melyet annak apropóján hívtak életre, hogy egy évvel korábban, 2015-ben ünnepelték a vármegye török kiűzése utáni újjászervezésének háromszázadik évfordulóját. Hozzátette, a Vármegyenapot nem a nyaralások idején, hanem kicsit később, a szabadságolások után szervezik meg, minden év szeptemberének első szombatján.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke aláhúzta, a rendezvény egyik fő célja a vármegyei értékek bemutatása. Mint elmondta, a rendezvényen 85 kézműves és kistermelő lesz jelen, a vármegye nemzetiségei pedig színpadi programokkal, ételkóstoltatással készülnek. A gyermekeket kézműves-foglalkoztató, népi játszóház, mesemondás is várja a Békés Megyei Népművészeti Egyesület révén. Emellett jelen lesznek a katonai hagyományokat őrző egyesületek, és bemutatókkal készül a honvédség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is.

Az elnök hangsúlyozta, az idei rendezvényhez egy különleges esemény is társul: a vármegye településeinek első írásos említését bemutató relikviákat is átadják a települési polgármesterek számára. Ezek olyan oklevelek, amelyek a levéltári kutatások alapján fellelhető eredeti dokumentumok másolatát is tartalmazzák.

Simon Ágnes, az önkormányzat Vármegyenapért felelős munkatársa ismertette: reggel 8 óra 20 perctől mazsorettesek és fúvósok vonulnak fel a Csaba Centertől a Szent István térig, ahol 9 órakor lesz a hivatalos megnyitó.

Kiemelte: idén a gasztronómia kapja a főszerepet a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza révén. Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke a rendezvény ideje alatt elkészít egy-egy békési ételt a nagyközönség számára is látványos módon. Valamennyi fogást egy előadó mutatja be, a nagyközönséget pedig interaktív módon, az ételhez kapcsolódó kérdéssel, feladattal, játékkal vonják be a főzésbe és a kóstoltatásba.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)