Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkezdődött a Rosu utca korszerűsítése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. augusztus 08. 14:08
Elkezdődött a Rosu utca korszerűsítése
824 méteren újul meg az útszakasz

kónya istvángörgényi ernő és veres andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Elkezdődött a Rosu utca korszerűsítése, a munkálatokról Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester, önkormányzati képviselő és Veres András önkormányzati képviselő számoltak be augusztus 8-án a helyszínen.

Görgényi Ernő elmondta: közel 1,2 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a gyulai önkormányzat a Déli Ipari Park területének fejlesztésére, út és közművek kiépítésének céljára, amelyhez 150 millió forint önerőt biztosított a grémium.

A városvezető kiemelte: az iparterületen található az Airbus-gyár, valamint több gyulai kisvállalkozás is működik ott, így a helyi vállalkozásokat is segíti a beruházás.

Mint mondta, a pályázati forrás kizárólag közlekedési út építésére és a telekhatáron kívüli közművek kiépítésére fordítható, a gyalogos és kerékpáros utat egy másik forrásból valósítják meg.

Kifejtette: a pályázatot 2021-ben nyújtották be, majd miután megnyerték egy hosszadalmas folyamat vette kezdetét, ugyanis negyvenhárom magántulajdonossal kellett megegyezni a telekhatárok módosítása miatt, az utca szélesítése céljából.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A felújítás során 7 méter széles utat építenek, süllyesztett útszegéllyel, 824 méter hosszan. Az új út csatlakozni fog a Csabai úthoz, valamint a 44-es főút Gyulát elkerülő szakaszához is. A Csabai úton, a belváros felől érkezőknek egy kanyarodósáv fogja megkönnyíteni a lejutást a Rosu utcára – sorolta a részleteket Görgényi Ernő.

Hozzátette: a munkálatok a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer kialakításával kezdődtek el, amelyeket az ivóvíz- és szennyvízvezetékek lefektetése követ majd. Kialakítanak egy alépítményi hálózatot is, valamint 35 darab ledes közvilágítási lámpát is elhelyeznek az utcán.

Veres András úgy fogalmazott, hogy a közlekedők biztonságát is szolgálja a beruházás, valamint az ipari park szempontjából is fontos, hiszen úgy vállalkozásokat is bevonzhat a területre.

Kónya István elmondta, ezzel a beruházással befejeződik egy európai uniós fejlesztési ciklus, majd indul a következő, hiszen augusztus 1-jén jelentek meg a Gyula és térsége számára elérhető felhívások, a fenntartható humán infrastruktúra fejlesztésre, amelyben a fürdővárosnak 708 millió forint áll rendelkezésre.

Hangsúlyozta, hogy négy projektet érint a következő ciklus: a gyulavári egészségház, a gyulavári óvoda, az Ewoldt Eliz Óvoda és a Napfény Nappali Központ felújítását.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)