Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. augusztus 04. 15:19
Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek
Késő délutántól a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok

A zivatar és a magas középhőmérséklet miatt másodfokú, a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Békés vármegyére szombat éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: met.hu

Előrejelzésükben azt írták, késő délutánig az északi, északnyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zivatar. Késő délutántól a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok. Eközben este délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezhet heves kísérőjelenségekkel társulva. Éjszaka kiterjedt (de nem egész országot érintő) zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek, az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket. Szombaton délutánig nyugaton lehet kevés helyen zivatar. Délutántól főként a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak felé haladó – zivatarok, heves zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is lehet.

Komolyabb felhőszakadás, domborzattól függően villámárvíz is lehet, ma este, éjszaka délnyugaton és a középső tájakon, holnap az esti óráktól a középső és délkeleti tájakon legnagyobb az esély erre. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél is több lehullhat 24–36 óra alatt.

A Nyugat-Dunántúlon szombaton zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.

Szombaton a Dél-Alföldön már csak kevés helyen lehet 25 fok körül a napi középhőmérséklet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)