Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos határrendészeti összesítő: 389 határsértő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. július 02. 09:00
Országos határrendészeti összesítő: 389 határsértő
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatója

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 319 határsértőt tartóztattak fel, 70 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben július 1-jén – írta a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 13 esetben összesen 284 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke, Ruzsa és Zákányszék közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel, Nagycenk és Rajka közigazgatási területén.

A járőrök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Farkaslyuk közigazgatási területén 9 határsértőt, Budapest közigazgatási területén 2 határsértőt, Nógrád vármegyében, Parassapuszta közigazgatási területén pedig 10 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben 5 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 3 esetben összesen 65 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészése miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Rajka közigazgatási területén, a 15-ös számú főúton, 2023. július 1-jén 0 óra 5 perckor a járőrök egy magyar honosságú személygépkocsit és annak georgiai állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben, utasként 5 fő külföldi tartózkodott, akik magukat török állampolgárnak vallották.

A rendőrök 2023. július 1-jén 0 óra 10 perckor Farkaslyuk közigazgatási területén, a 2508-as számú úton intézkedtek egy német honosságú személygépkocsival, szír vezetőjével és 9, magát szír állampolgárságúnak valló utasával. A sofőr a megállást követően elfutott a helyszínről, de az egyenruhások őt, a későbbiekben, elfogták.

Az esettel összefüggésben a járőrök 0 óra 25 perckor, Ózd közigazgatási területén egy másik német honosságú gépkocsival és szír állampolgárságú vezetőjével is intézkedtek. Ez a jármű és sofőrje úgynevezett előfutóként vett részt az eseményekben.

Mezőpeterd közigazgatási területén, a 42-es számú úton, 2023. július 1-jén 0 óra 15 perckor, a járőrök egy román honosságú személygépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben, rajta kívül, 4 fő magát pakisztáni és 3 fő, magát bangladesi állampolgárnak valló külföldi utazott.

A rendőrök Mórahalom közigazgatási területén, az 5512-es számú úton, 2023. július 1-jén 0 óra 55 perckor egy szerb honosságú személygépkocsit és szerb állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. Az autóban, a sofőrön kívül, 10 fő illegális migráns utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.

 A járőrök, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Bűnüldözési Osztályának jelzése alapján, Parassapuszta közigazgatási területén a 2-es számú főúton, 2023. július 1-jén 4 óra 47 perckor egy román honosságú személygépkocsi moldovai állampolgárságú sofőrjével intézkedtek. A járműben 10 fő illegális migráns tartózkodott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.

A rendőrök, Zákányszék közigazgatási területén, az 5432-es számú úton, 2023. július 1-jén 9 óra 20 perckor egy magyar honosságú kisbuszt ellenőriztek, amit egy svéd állampolgár vezetett. A járműben- rajta kívül- 5 fő, magát szír és 11 fő magát török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Mórahalom közigazgatási területén, az 5512-es számú úton, 2023. július 1-jén 15 óra 30 perckor, a járőrök egy román honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy román férfi vezetett. A járműben utasként 16 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A rendőrök 2023. július 1-jén 16 óra 25 perckor Ásotthalom közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú kisbuszt és annak magyar állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 26 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Kecskemét közigazgatási területén, az M5-ös autópályán, 2023. július 1-jén 15 óra 45 perckor, a járőrök egy francia honosságú személygépkocsit és annak francia állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben több illegális migráns is utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)