Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tömegbalesetet szimuláltak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • HÍREK • 2023. április 29. 12:30
Tömegbalesetet szimuláltak
Katasztrófafelszámolási gyakorlatot tartottak az M44-esen

Fotó: Békés VMKI médiatár

Katasztrófafelszámolási gyakorlatot tartott a napokban a katasztrófavédelem Békés vármegyében, az M44-es autóút kardosi pihenőjénél.

A szokásos éves gyakorlatot a Békés és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei igazgatóság, a vármegyei rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat regionális szervezete, a Vöröskereszt vármegyei szervezete, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Volánbusz szervezte. 

A szimuláció szerint az M44-es Budapest felé vezető oldalán tömeges baleset történt, több személyautó, busz és veszélyes anyagot szállító teherkocsi ütközött össze. Az esethez Szarvasról, Békéscsabáról, Mezőberényből, Orosházáról és Kunszentmártonból érkeztek hivatásos tűzoltók, de a műveletirányítás riasztotta a Békés vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, valamint a Békés és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei katasztrófavédelmi mobillabort is.

Fotó: Békés VMKI médiatár

Az egységek azt gyakorolták, miként lehet a lehető leghatékonyabban megközelíteni a balesetben érintett járműveket, kimenteni a bajbajutottakat, és a lehető leggyorsabban felszabadítani az autóutat. Fontos cél volt a részt vevő szervezetek munkájának összehangolása, együttműködésük gyakorlása.

Az eseményeket a helyszínen követte figyelemmel Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő, aki úgy fogalmazott: a fejlődő infrastruktúra, a gyorsforgalmú úthálózat kiépítése miatt megnő a kockázata a komolyabb közúti baleseteknek, amelyeket nagy erőkkel és a társzervekkel közösen lehet felszámolni. 

Fotó: Békés VMKI médiatár

Békés vármegyében 2022-ben több mint ezerkétszáz műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat, nagyjából minden ötödik közúti baleset volt, veszélyes anyaggal kapcsolatos esetnél egy alkalommal kellett beavatkozni. 

Az M44-es autóút jelenlegi hossza csaknem kilencven kilométer, ennek nagyjából háromötöde található Békés vármegyében. A gyorsforgalmi úton kevés veszélyes anyagot szállító jármű közlekedik jelenleg, a szakemberek szerint azonban számítani lehet arra, hogy a teljes pályaszakasz átadása a forgalmat is megnöveli. 

Fotó: Békés VMKI médiatár

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)