Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az autizmus korai ellátásáról tartottak szakmai tréninget

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. március 31. 12:30
Az autizmus korai ellátásáról tartottak szakmai tréninget
A Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyulai Tagintézményében előadások hangzottak el

dóczi józsefné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A korszerű korai ellátás hogyanjai autizmus spektrumzavarban címmel tartottak szakmai tréninget a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyulai Tagintézményében március 31-én.

Dóczi Józsefné tagintézmény-vezető elmondta, a szakmai napot egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően rendezték meg.

Kiemelte: gyakran tapasztalják, hogy a gyermekek korai életszakaszaiban is olyan problémákkal fordulnak hozzájuk a szülők, védőnők, kisgyermeknevelők, amelyek az autizmus gyanújára adhatnak okot, például a kisgyerek nem érdeklődik a környezet iránt, nehezen teremt kapcsolatot, nehezen alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

Hozzátette, hogy ezért próbálnak a korszerű diagnosztikai eljárásokról, a felmérésekről, fejlesztésről, a családok támogatásáról ismereteket szerezni és átadni.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, aki beszédében aláhúzta: ha valakire címkét ragasztunk, azzal egy korlátot is létrehozunk. A mai társadalomban az olyan kifejezések mint a vak, fogyatékos vagy autista nem pusztán egy állapotot jelentenek, hanem stigmák is.

Mint mondta, évről évre egyre több gyermek küzd olyan pszichés problémákkal, amelyek alapján sajátos nevelési igényű, azaz SNI-s ellátást kell számukra biztosítani.

A 2001/02-es tanévben Magyarországon 58 ezer tanulót soroltak az SNI-s kategóriába, közülük 30-at minősítettek autizmus spektrumzavarral élőnek. A 2011/12-es tanévben 80 ezer diák kapott sajátos nevelési igényű ellátást, közülük 2200 gyermeket minősítettek autistának. A 2021/22-es tanév során meghaladta a 90 ezret az SNI-s gyermekek számra, akik közül 8430 tanulót soroltak az autizmus spektrumzavarral élők körébe – sorolta a városvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: a problémákkal küzdő gyermekek számának növekedése miatt is rendkívül fontos a pedagógusok munkája.

A köszöntő után kezdődött a szakmai tréning, amelynek során előadást tartott Bertók Csilla gyógypedagógus, a korai fejlesztés szakértője, Csepregi András gyógypedagógus, pszichológus, a Békés Megyei Pedagógiai Szolgálat szakmai vezetője, valamint dr. Völgyesi-Molnár Márta gyógypedagógus.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)