Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Petőfivel az Alföld szívében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • I. Y. • MAGAZIN • 2023. március 07. 17:00
Petőfivel az Alföld szívében
Játékos vetélkedőre hívták a diákokat

A Petőfi 200 bűvöletében egy teljes délutánt betöltő, játékos vetélkedőre hívták össze a vármegye csapatait az Erkel Ferenc Művelődési Központ aktív szervezői.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A programot a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatta, a szervezésben, szakmai ötletekben, az előkésztésben, a diákcsapatok koordinálásában a Gyulakult részéről Repisky Dániel segített. A folyamatot kezdetektől kísérte, a megvalósításban, a délután levezetésében és a zsűrizésben Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanára működött közre. Békés vármegyéből 14 lelkes, általános iskolás csapat verbuválódott igen széles merítéssel: Gyuláról a Bălcescu (2 csapat), a Dürer (3 csapat), a Lila; Békésről a Dr. Hepp hét csapata; sőt részt vett még a Sarkadi Általános Iskola Kötegyáni Tagintézménye is. Csapatonként 5 fővel és egy kísérő pedagógussal jöttek, így összesen 84 főt mozgattak meg a szervezők a gyulai Vigadó épületében. Erős kezdésként a fiatal Petőfi-kutatók a Kávészünet zenekar Petőfi verseket is megszólaltató majd egyórás koncertjét élvezhették, ahol Popovics György frontember rendesen megdolgoztatta a közönség integetőizmait.

A zenei bemelegítés alatt a munkaasztaloknál hevesen mehetett a jegyzetelés, mert az első feladatlap a zenekarral kapcsolatos kérdéseket tartalmazott, összesen 11 számra kellett figyelniük (pl. Petőfi, Pilinszky, József Attila, Hollós Korvin, Kányádi). A klasszikus Petőfi: A borozó című bordalának közös eléneklése után a találkozás örömét a János vitéz első három versszakának együtt mondásával ünnepelték meg, amelyhez a résztvevők egy hatalmas PS-alakzatot alkottak ideális emlékképül szolgálva egy karzatról készült fotósorozathoz.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A tényleges vetélkedő a kölcsönös bemutatkozással indult, amely során mindenkitől egy előzetesen elkészült Petőfi-csapatinduló bemutatását kérte a zsűri. Remek kavalkádban láthattuk a hozott kellékek kreatív használatát, Petőfi életének elemeit, ismert szövegeinek felhasználását, Irigy Hónaljmirigyet majd felülmúló átiratokat. Hogy a sok koncentráció ne törje meg a lendületet, a szervezők a következő feladattal külső helyszínre küldték a játékosokat. A „Petőfi nyomában Gyulán!” játékelem egy szelfikészítésre hívta a legbátrabbakat. A városban a Petőfi-szoborral és a Petőfi-emléktáblákkal, valamint a Petőfi utca és tér táblákkal megoldott legkreatívabb fotókat gyűjtötték be és díjazták a jutalompontokkal. A visszaérkezést rövid étkezés követte, hogy a diákpocakok ne rakoncátlankodjanak. Tele hassal azonban nem volt könnyű figyelni a második elmélyülést igénylő feladatra, amelyhez kérdőívet kellett kitölteni.

Fodor György tanár úr tartott félórás kiselőadást kivetíttet képek alapján a nem tankönyvszagú Petőfi életének legérdekesebb momentumairól. Szándékosan nem sorrendben és nem didaktikusan válaszolta meg a lapon felmerülő kérdéseket, ennek ellenére a csapatok többsége itt még résen volt. Szükségessé is vált a kreativitás, hiszen a legerőtpróbálóbb játékelem egy Petőfi-térkép megalkotása lett, amelyhez kartonlapot, ollót, ragasztót, filcet kaptak ugyan, de minden előzetesen kiírt, magukkal hozható eszköz segítségével kellett a „Petőfi vándorútja a történelmi Magyarországon” követelménynek megfelelni. Fantasztikus kis képek, ábrák, ragasztások, fonal- és vonalvezetések születtek, több alkalommal valóban összeállt egy nagy, színes térkép, amelyről a csapatok egyenként mesélhettek is, remek történetek kerekedtek ki a Petőfi életműből. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Már jócskán beesteledett, amikor az elcsigázott tanulósereg az utolsó feladatnak láthatott. Miután megtekintették Petőfi: Falu végén kurta kocsma című versének népszerű átdolgozását halandzsajapánul, maguknak kellett ugyanezt végrehajtani a Szabadság, szerelem című opusszal. Rendkívül szórakoztató mini Petőfi-parafrázisok készültek el, itt már mindenki sokat és felszabadultan nevetett. Azonban – mint minden jó mókának – ennek a délutánnak is vége szakadt közel 6 órás vígság után, a nebulók fáradt, de mosolytól csillogó tekintetekkel várták az eredményhirdetést.

A szervezők megelégedéssel zárták a találkozót, remélve, hogy minden jelenlévő vitt magával valamit, ami több, mint amit egy átlagos iskolai órát kaphat a legismertebb magyar költő életművéből. A győztes csapat a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) folytathatja a kutakodást és élményhalmozást. A második helyezett csapatnak a Gyulai Várfürdő ajánlott fel komplex fürdőbelépőkkel, ezzel támogatta a kikapcsolódásukat, a harmadiknak pedig a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont biztosított ugyancsak értékes belépőket a mind a Gyulai várban, mind a kastélyban folytatható Petőfi-nyomozáshoz.

GYULAI HÍRLAP • 2023. március 03. 13:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)