Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tájékoztató a helyi építési szabályzat módosításáról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. január 13. 14:12
Tájékoztató a helyi építési szabályzat módosításáról
Gyula város közigazgatási területén a közlekedés biztonságának javítása érdekében három beruházás valósul meg

Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 92/2022. (IV. 28.) számú határozatával elindította a Gyula Város Helyi Építési szabályzatáról szóló 40/2021. (XII. 16.) számú önkormányzati rendelete és a településszerkezeti, illetve a szabályozási terve (a továbbiakban: HÉSZ) felülvizsgálatát. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Elj. rend.) 32. § alapján teljes eljárást kell lefolytatni. Az Elj. rend. 37. § alapján megtörtént az előzetes tájékoztatási szakasz.

A három közlekedésfejlesztési beruházás a 44-es elkerülő út kígyósi csomópontjának átépítése, a Tiborc u., Akácos u. körforgalom megépítése és a Nagyváradi út kerékpárút megépítésére szükségessé tette a szabályozási vonalak kismértékű módosítását. A beruházások megvalósítása érdekében az eljárási rend lehetőséget ad arra, hogy e három módosítást egyszerűsített, állami főépítészi eljárási rend szerint folytassuk le.

A tervezetet jóváhagyás előtt meg kell ismertetni a város lakosságával, az önkormányzat partnerségi rendeletében meghatározott módon.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 165. § alapján a helyi önkormányzat a partnerségi egyeztetés személyes megjelenést előíró szabályaitól eltérően a tájékoztatást, a véleménynyilvánítást és az egyeztetést elektronikus úton is lefolytathatja.

A vírus további terjedésének megakadályozása érdekében, a hatályos jogszabályok szerint a partnerségi egyeztetést elektronikus formában folytatjuk le. A hirdetményt és a véleményezésre készített munkarészeket közzétesszük a város hivatalos honlapján (www.gyula.hu). A partnerségi eljárás lefolytatásának hirdetményét közzétesszük a Városháza előtti hirdetőtáblán és a Gyulai Hírlapban.

Gyula város közigazgatási területén a közlekedés biztonságának javítása érdekében három beruházás valósul meg.

– A 44-es országos főút, valamint a Rosu utca csatlakozásánál, a nemzetgazdaságilag kiemelt AIRBUS beruházáshoz kapcsolódóan körforgalmi csomópont tervezése kezdődött. A körforgalom megépítése elengedhetetlen a megvalósult AIRBUS üzem megfelelő megközelítéséhez. A kiviteli tervek alapján a csomópont körüli tömbökben módosítani kell a szabályozási vonal elhelyezkedését.

– A 44-es országos főút. valamint a Gyula-Csorvás 4431-es számú országos mellékút külterületen található kereszteződésében (több súlyos sérüléssel járó baleset után) körforgalmi csomópontot építenek ki. A körforgalmi csomópont szabvány szerinti elhelyezése érdekében a most elkészült kiviteli tervek alapján mind a négy, csomópont körüli tömb sarkánál módosítani kell az útterület és az övezetek közötti szabályozási vonal elhelyezkedését. Ezek a módosítások 7-17 m2 területváltozással járnak.

– A Gyula Várkert, Tiborc u., Akácos u., Jusztin Popovics u. kereszteződése: Az önkormányzati gyűjtőutak jelentős forgalomnövekedése következtében körforgalmi csomópont létesítése vált szükségessé. A személygépjármű forgalom mellett, átmenő teherfogalom, helyi tömegközlekedés, turistabuszok, gyalogosok és kerékpárosok haladnak át. A csomópont É-i tömbjének sarkán a szabvány szerinti gyalogjárda elhelyezésének érdekében a kiviteli tervek alapján mintegy 15-20 m2 közterület biztosítására van szükség. Ennek megfelelően a gyűjtőút-terület és az építési övezet közötti szabályozási vonal módosítása vált szükségessé.

– Gyula város belterületén jelentős a kerékpáros forgalom, emellett gyors ütemben nő a gépjárműforgalom is. A város önkormányzata keresi a lehetőséget, hogy minél több helyen leválassza az úttestről a kerékpáros forgalmat. A megépült sarkadi úti és csókos úti kerékpárutakhoz csatlakozik a nagyváradi úti tervezett kerékpárút, mely a közterület adottságai alapján a zöldterületben halad. A tervezés feltételeit meghatározzák a járda és az úttest melletti fasorok, a meglévő közművek, valamint az ott működő intézmények előtti közterületi parkolók. A Nagyváradi út, Sittye u. sarkán egy három szintes irodaház áll, kb. 40 éve, előtte kiépített parkoló van. A járda, a kerékpárút, a parkoló forgalmi sávja, illetve parkoló felülete szükségessé teszik, hogy az irodaépület előkertjéből keskeny háromszög alakban, közel 20 m2 területet az önkormányzat a közterülethez csatoljon. Szükségessé vált az építési övezet és a városi gyűjtőút közötti szabályozási vonal módosítása.

Fentiek alapján várjuk észrevételeiket és javaslataikat, melyeket az előzetes tájékoztató és az elkészült tervezet önkormányzati honlapon történő közzétételétől számított tizenöt napon belül lehet megtenni, kizárólag elektronikus úton.

 

Gyula város Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének

egyeztetési dokumentációját
Gyula város honlapján közzéteszem, melyek lakossági véleményezésére

2023 január 13. napjától (péntek) 2023. január 30. napjáig (hétfő) van lehetőség

a

www.gyula.hu

 honlapon

 

A lakosság, civil és gazdálkodó szervezetek, érdekképviseleti szervek, egyházak (partnerek) a szabályozási terv módosításával kapcsolatban véleményt, észrevételt, javaslatot tehetnek a megadott határidőn belül elektronikus levélként a beres@gyula.hu e-mail-címre.

A határidő letelte után azok szakmai véleményezésére kerül sor. A kérdéseket és véleményeket megismertetjük a Képviselő-testülettel, mely döntést hoz azok elfogadásáról, illetve megválaszolja az el nem fogadott javaslatokat. Ezután kerül felterjesztésre az Állami Főépítészhez, az eljárás további lefolytatására.

 

Fentiekkel kapcsolatban várjuk véleményeiket.

 

Gyula, 2023. január 13.

                                                                                                       

 

 

                                                                                          Dr. Görgényi Ernő

                                                                                              polgármester

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)