Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tompított fényszóró használatára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. január 12. 14:00
A tompított fényszóró használatára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút
A KRESZ előírása szerint a forgalomban résztvevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani

A tompított fényszóró használatára hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Mint írták, a tompított fényszóró elől és hátul is láthatóvá teszi a járművet – ellentétben az indítás után automatikusan működő nappali menetfénnyel –, ezzel is segítve a balesetek elkerülését, ráadásul a KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát. A fényszórók közötti különbséget a Magyar Közút Instagram-oldalára feltöltött videó is jól szemlélteti.

Kiemelték: a tompított fényszóró használata korlátozott látási viszonyok között és éjszaka lakott területen belül és kívül is egyaránt kötelező. Az autó világításának nemcsak az a feladata, hogy megvilágítsa az utat a járművezető előtt, hanem hogy láthatóvá tegye a járművet a többi közlekedő számára – tették hozzá.

A ködfényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát már annál többen használják, de sok esetben nem megfelelően. Ugyanis csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha azt a látási viszonyok indokolják, mint például a ködös, párás időjárás. Azonban nem megfelelő használat mellett könnyen elvakíthat más sofőröket, ezért ne kapcsoljuk fel éjszakai csapadékmentes időben, forgalomban, lassú haladáskor, különös tekintettel akkor, ha valaki folyamatosan mögöttünk vagy előttünk halad.” – írták a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)