Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Rouge karácsonyi receptjei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2022. december 24. 13:03
A Gyulai Rouge karácsonyi receptjei
Bróda Ferenc séf ételsora

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Vaddisznó Wellington-módra, dödölle, mézben sült zöldségek, édesburgonyakrém, barnamártás

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vaddisznó-szűzpecsenye (kb 600 g)
  • vajas tészta 500 g
  • csiperke gomba 400 g
  • édesburgonya 400 g
  • sárgarépa 200 g
  • petrezselyemgyökér 200 g
  • 1 fej vöröshagyma 
  • petrezselyemzöld
  • vaj 100 g
  • kakukkfű
  • tojás 4 db
  • sertészsír

Gombakrém

Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon lepirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt csiperkegombát, és addig pirítjuk, amíg a lé teljesen eltűnik. Sóval, borssal ízesítjük. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a gombával kutterban péppé őröljük. Félretesszük hűlni.

 

Wellington

A vaddisznószüzet megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd zsiradékon lepirítjuk, és félretesszük hűlni.

A vajastésztát 25 cm x 20 cm téglalapra nyújtjuk, megkenjük a gombakrémmel, és a közepére helyezzük a vaddisznószüzet. Szorosan feltekerjük, tojássárgájával összeragasztjuk a tésztát, és a feltekert tészta külső részét is bekenjük a tojással. 175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta aranybarnára pirul (15–18 perc). Meleg helyen hagyjuk pihenni, mielőtt adagoljuk.

 

Dödölle 

A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, és a szűrőben hagyjuk hűlni, kiszáradni. A spenótot vajon lefonnyasztjuk, a levét kicsavarjuk, hozzáadjuk a burgonyához. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. 2 tojássárgáját adunk hozzá, majd a keveréket kézzel összenyomkodjuk, és négy egyenlő pogácsát formázunk belőle. Sütésig hűtőben pihentetjük. Sütőben megsütjük. 

 

Édesburgonyakrém

A felkockázott édesburgonyát sós lében puhára főzzük, majd leszűrjük. Robotgép segítségével krémesítjük, vajat adunk hozzá, és sóval, borssal ízesítjük.

   

Mézben sült zöldségek

A sárgarépát, zöldséget batonokra vágjuk, majd méz és vaj keverékében közepes lángon gyakori kevergetés mellett sütjük, karamellizáljuk 6–8 percen át. A végén sót, borsot és friss kakukkfüvet szórunk rá.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Frangepáni tortácska, kökény, kakaó, ananászropogós

Ananászropogós

  • ananász
  • kristálycukor 100 g

A cukrot karamellé olvasztjuk, majd hozzáadunk 200 ml vizet, és 10 percig forraljuk, amíg karamellszirupot kapunk.

Az ananászt meghámozzuk, és szeletelőgépen vagy késsel vékonyra szeleteljük. Belemártjuk a szirupba, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 90 fokos sütőben 45 percig szárítjuk, majd hagyjuk a sütőben kihűlni.

 

Frangepáni tortácska

  • 4 db 12 cm omlós tésztaforma 
  • vaj 50 g
  • kristálycukor 50 g
  • mandula liszt 50 g
  • 1 tojás 
  • 1 kávéskanál kakaópor 
  • kökénylekvár

A vajat és a cukrot keverőtálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, majd a tojást, és simára keverjük. Beleforgatjuk a mandulalisztet is. A tésztaformát kikenjük vastagon a lekvárral, belekanalazzuk a frangepáni krémet. Egy órát hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben. 165 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, amíg a frangepáni krém teteje ropogós lesz. Melegen tálaljuk, egy kanál kökénylekvárral és az ananászropogóssal díszítjük.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)