Vaddisznó Wellington-módra, dödölle, mézben sült zöldségek, édesburgonyakrém, barnamártás
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db vaddisznó-szűzpecsenye (kb 600 g)
- vajas tészta 500 g
- csiperke gomba 400 g
- édesburgonya 400 g
- sárgarépa 200 g
- petrezselyemgyökér 200 g
- 1 fej vöröshagyma
- petrezselyemzöld
- vaj 100 g
- kakukkfű
- tojás 4 db
- sertészsír
Gombakrém
Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon lepirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt csiperkegombát, és addig pirítjuk, amíg a lé teljesen eltűnik. Sóval, borssal ízesítjük. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a gombával kutterban péppé őröljük. Félretesszük hűlni.
Wellington
A vaddisznószüzet megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd zsiradékon lepirítjuk, és félretesszük hűlni.
A vajastésztát 25 cm x 20 cm téglalapra nyújtjuk, megkenjük a gombakrémmel, és a közepére helyezzük a vaddisznószüzet. Szorosan feltekerjük, tojássárgájával összeragasztjuk a tésztát, és a feltekert tészta külső részét is bekenjük a tojással. 175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta aranybarnára pirul (15–18 perc). Meleg helyen hagyjuk pihenni, mielőtt adagoljuk.
Dödölle
A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, és a szűrőben hagyjuk hűlni, kiszáradni. A spenótot vajon lefonnyasztjuk, a levét kicsavarjuk, hozzáadjuk a burgonyához. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. 2 tojássárgáját adunk hozzá, majd a keveréket kézzel összenyomkodjuk, és négy egyenlő pogácsát formázunk belőle. Sütésig hűtőben pihentetjük. Sütőben megsütjük.
Édesburgonyakrém
A felkockázott édesburgonyát sós lében puhára főzzük, majd leszűrjük. Robotgép segítségével krémesítjük, vajat adunk hozzá, és sóval, borssal ízesítjük.
Mézben sült zöldségek
A sárgarépát, zöldséget batonokra vágjuk, majd méz és vaj keverékében közepes lángon gyakori kevergetés mellett sütjük, karamellizáljuk 6–8 percen át. A végén sót, borsot és friss kakukkfüvet szórunk rá.
Frangepáni tortácska, kökény, kakaó, ananászropogós
Ananászropogós
- ananász
- kristálycukor 100 g
A cukrot karamellé olvasztjuk, majd hozzáadunk 200 ml vizet, és 10 percig forraljuk, amíg karamellszirupot kapunk.
Az ananászt meghámozzuk, és szeletelőgépen vagy késsel vékonyra szeleteljük. Belemártjuk a szirupba, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 90 fokos sütőben 45 percig szárítjuk, majd hagyjuk a sütőben kihűlni.
Frangepáni tortácska
- 4 db 12 cm omlós tésztaforma
- vaj 50 g
- kristálycukor 50 g
- mandula liszt 50 g
- 1 tojás
- 1 kávéskanál kakaópor
- kökénylekvár
A vajat és a cukrot keverőtálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, majd a tojást, és simára keverjük. Beleforgatjuk a mandulalisztet is. A tésztaformát kikenjük vastagon a lekvárral, belekanalazzuk a frangepáni krémet. Egy órát hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben. 165 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, amíg a frangepáni krém teteje ropogós lesz. Melegen tálaljuk, egy kanál kökénylekvárral és az ananászropogóssal díszítjük.