Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Már a nagy sikerek kapuján kopogtatnak a fiatal gyulai úszók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2022. december 22. 10:00
Már a nagy sikerek kapuján kopogtatnak a fiatal gyulai úszók
A Gyulai Várfürdő úszószakosztálya kiváló eredményekkel fejezte be az országos utánpótlás-bajnokságot

A szegedi Tiszavirág Sportuszoda adott otthont december 7–10. között az I. Utánpótlás Rövidpályás Országos Bajnokságnak, ahol a Gyulai Vátfürdő úszószakosztálya is képviseltette magát. A fürdővárosi klub kiváló eredményekkel zárta a versenyt. A gyulai úszók közül kiemelkedik teljesítményt ével Cseresznyés Petra, aki egy aranyéremmel, egy ezüsttel és egy harmadik helyezéssel tért haza.

cseresznyés petra

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Cseresznyés Petra egészen fiatalon úszni kezdett, már az óvodában is úszásoktatásra járt a Gyulai Várfürdőbe. A testvére, Cseresznyés Zoltán rendszeresen részt vett az úszószakosztály edzésein, ennek hatására Petra is kedvet komolyabban kezdte venni az úszást.

– Egy családi nyaralás alkalmával magamtól elkezdtem pillézni, amelyet a testvéremtől lestem el. Ezek után én is elkezdtem rendszeresen edzésekre járni, de az első időszakban még csupán magáért az úszásért jártam, akkor még nem voltak komolyabb terveim – mondta Cseresznyés Petra.

A fiatal sportoló első emlékezetes versenye Miskolcon volt, ahol a Cápa korosztályos országos bajnokságon a döntőbe került. A viadalt végül egy hetedik és egy nyolcadik hellyel zárta.

Tóth András vezetőedző kiemelte, a fiatal úszó évről évre folyamatosan fejlődött, majd az eredmények is kezdtek megérkezni.

– Petra először kisebb versenyeken került a legjobbak közé, majd folyamatosan hozta minden versenyen az érmes helyezéseket. A következő lépcsőfokot az országos bajnokságokon való szereplés jelentette, ahol rögtön a döntőbe került, majd egyre jobb helyezéseket sikerült elérnie. A legutóbbi országos versenyre már dobogós helyezésekért érkeztünk, a végén pedig mindhárom éremből sikerült hazavinni egyet – fejtette ki Tóth András.

Cseresznyés Petra korábban már nemzetközi szinten is megmutatta tudását, hiszen Prágában a V4 – Négy Nemzet Úszóversenyén szállt vízbe, ahol egy aranyat, két ezüstöt és egy bronzérmet szerzett.

A fiatal úszó elárulta, a következő évben a felnőtt magyar bajnokságon döntőt szeretne úszni, és a nemzetközi versenyekre is szeretne jól felkészülni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szegedi országos viadalon egyébként több kimagasló eredmény is született, hiszen Havas Balázs az előkelő ötödik helyen csapott a célba, Szamos Panna egy 9. és egy 7. hellyel zárta a versenyt, Szabó János gyorson 11. helyen ért be, Szász Máté pedig a hátúszás mezőnyében végzett a 13. helyen.

Havas Balázs elmondta, számított a jó eredményre, hiszen a nyári országos bajnokságon a nyolcadik helyre sikerült beúsznia, ám az őt is meglepte, hogy az ötödik helyen ért célba. Szamos Panna nem a legjobb felkészülés után érkezett a viadalra, a fiatal úszó jó esetben akár dobogós helyet is szerezhetett volna, így a 9. helyét csalódásnak érzi. Panna megjegyezte, a következő versenyre már újult erővel és jobb eredményekre éhesen érkezik. Szabó János jó eredményként értékeli az ifjúsági 11. helyét, hiszen folyamatosan és jól halad a fejlődése, így a következő versenyeken még jobb eredményeket vár. Szász Máté vegyes érzésekkel néz vissza a szegedi viadalra, ahol, mint mondta, ezúttal is rendkívül erős mezőny képviseltette magát.

Ezen a véleményen volt Tóth András vezetőedző is, aki szerint már az úgynevezett tesztversenyen is látszódott, hogy erős mezőny lesz az országos bajnokságon, ahol több mint 60 klub közel 450 versenyzője ugrott vízbe.

– Jól sikerült a versenyzőink formába hozása, több számban is értünk el döntős helyezést. Cseresznyés Petra végül egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzéremmel zárta a versenyt, de nagyon örültem annak, hogy Havas Balázs az ötödik helyre tudott beúszni. Szamos Panna több esetben is hozott döntős helyezéseket, továbbá Szabó János és Szász Máté is nagyon közel volt ahhoz, hogy döntőbe kerüljön. Azt gondolom, hogy ez a kis csapat ebben a nagy mezőnyben, ilyen körülmények és ilyen feltételek mellett is, tökéletesen helytállt. Ez az eredmény is mutatja azt, hogy van utánpótlásunk, büszke vagyok arra, hogy minden évben tudunk adni olyan versenyzőt, aki dobogós helyezéseket, bajnoki címeket tud elérni – értékelt Tóth András.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)