Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újabb adag EpiPen oldatos injekciókat juttattak el a gyulai oktatási intézményekbe

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2022. október 26. 15:52
Újabb adag EpiPen oldatos injekciókat juttattak el a gyulai oktatási intézményekbe
Az elmúlt időszaban több település is követte Gyula város példáját

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Év elején súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló, úgynevezett EpiPen oldatos injekciókat juttattak el az összes gyulai oktatási intézménybe Gyulán. Az epinefrines injektorokat mind a 27 fürdővárosi közoktatási intézmény megkapta, fenntartótól függetlenül, ám újabb adagra volt szükség, mert a kiosztott adagok szavatossága időközben lejárt. 

A helyszínen megtudtuk, a kiosztott EpiPen és EpiPen Junior oldatos injekciók rovarcsípések vagy -marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók és anafilaxiás sokk, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazhatók.

Az eseményen Görgényi Ernő polgármester elmondta: az elmúlt időszaban több település is követte Gyula város példáját, így már több iskolás számára elérhető az életmentő eszköz.

– Az esemény egyik célja, hogy megbeszéljük a tanulságokat, hiszen az elmúlt időszakban Gyulán is kellett alkalmazni az EpiPent. A másik apropó, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezt nem elég egyszer megvásárolni, ha lejár a szavatossági ideje, újat kell venni belőle – fejtette ki a városvezető. Hozzátette: az önkormányzat Egészséges Városért Közalapítványa rendszeresen biztosítja majd az újabb és újabb adagokat. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a közalapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette: az elmúlt időszakban több település iskolája megkapta az eszközt. Kiemelte: a gyulai intézmények hozzáállása kiemelkedő volt. 

– Köszönöm mindenkinek, hogy partnerek voltak az eszköz használatának megtanulásában, és főleg azokat illeti hála, akik nem féltek alkalmazni azt – mondta a gyermekorvos. Lapunknak hozzátette: az egyik gyulai iskolában darázscsípés miatt már be kellett vetni a kiosztott EpiPent. 

– Fontos tudni, hogy az eszköz alkalmazását illetően nincs ellenjavallat, tehát bárki megkaphatja az injekciót egészségi állapottól függetlenül. Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy nem kell a használata előtt beleegyezést kérni: amint valaki látja a veszélyt, egyszerűn kezdje el alkalmazni az eszközt, hiszen így életet menthet – fogalmazott. 

Az eseményen a szakember felelevenítette a legfontosabb tudnivalókat az eszköz használata kapcsán, majd az EpiPennel kapcsolatos tapasztalatokat osztották meg a megjelent pedagógusokkal. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)