Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos határrendészeti összesítő: 647 határsértő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. szeptember 18. 10:00
Országos határrendészeti összesítő: 647 határsértő
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatója

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 496 határsértőt tartóztattak fel, 151 főt pedig megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben szeptember 17-én.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 15 esetben összesen 51 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Bátmonostor, Gara, Hercegszántó-Hóduna, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Kunbaja, Mélykút, Városföld és Vaskút közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 31 esetben, összesen 353 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Röszke, Ruzsa és Szatymaz közigazgatási területén.

Budapesten 12, Győr-Moson-Sopron megyében 42, Komárom-Esztergom megyében 16, Pest megyében 17, Tolna megyében 4, Zala megyében 1 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök nyolc esetben 151 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 6 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 1 esetben, embercsempészés miatt 11 ember ellen indult büntetőeljárás.

Röszke Autópálya Határátkelőhelyen jelentkezett belépésre 2022. szeptember 17-én 1 óra 30 perckor egy 34 éves bosnyák férfi egy személyautóval. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az ellenőrzés során a jármű padlózatában kialakított rejtekhelyen két, magát töröknek valló férfit találtak. 

A 7-es főút és a 8111-es út kereszteződésében, Baracskánál 2022. szeptember 17-én 1 óra 18 perckor egyelőre ismeretlen okból egy angol honosságú személyautó lesodródott az útról és az árokba hajtott, melyből több, - feltehetően illegális migráns - szállt ki és futott az erdőbe. A terepkutatás eredményeként a baracskai vasútállomáson 2 óra 15 perckor elfogtak egy 30 éves litván férfit, aki feltehetően csempészte őket.

A 8505-ös úton, Albertkázmérpusztánál 2022. szeptember 17-én 9 óra 40 perckor magyar és osztrák rendőrök közös ellenőrzése során állítottak meg egy román személyautót. A román sofőr a járműben tíz, magát indiainak valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az M6-os autópálya dunaszetgyörgyi pihenőjében, 2022. szeptember 17-én 13 óra 41 perckor a rendőrök egy szír férfit ellenőriztek. Az embercsempész a magyar rendszámú személyautóban négy, magát tunéziainak valló illegális migránst szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Budapest XXIII. kerületében, egy üzemanyagtöltő állomáson ellenőriztek egy 25 éves koszovói férfit. Az általa vezetett német személyautóban négy, magát töröknek valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az M1-es autópálya 61. kilométerénél Tatabányánál ellenőriztek a rendőrök 2022. szeptember 17-én 19 óra 57 perckor egy bolgár személyautót. Az ukrán sofőr mellett egy szintén ukrán férfi ült. A két embercsempész a járműben 14, magukat afgánnak és indiainak valló férfit szállított.

A polgárőrök jelzése alapján állítottak meg a szegedi járőrök az 55-ös főúton, Ásotthalomnál 2022. szeptember 17-én 21 óra 35 perckor egy magyar teherautót. A magyar vezető 15, magukat afgánnak és indiainak valló férfit szállított.

Az 55-ös főúton, Ásotthalomnál 2022. szeptember 17-én 22 óra 35 perckor a készenléti rendőrök állítottak meg egy magyar személyautót, amit egy örmény férfi vezetett. A gépkocsiban 14, magát afgánnak valló férfi utazott.

A rendőrök 2022. szeptember 17-én 22 óra 25 perckor akartak ellenőrizni Rozsályon egy brit rendszámú autót, a vezető azonban a rendőri jelzésre nem állt meg, továbbhajtott, majd egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, és egy családi ház kerítését kidöntve az épület oldalának ütközve állt meg. A brit embercsempész két, magát pakisztáninak valló férfit szállított. Mindhárman megsérültek, a mentők kórházba vitték őket.

Az M5-ös autópályán, Inárcsnál 2022. szeptember 17-én 23 óra után néhány perccel a járőrök egy román tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy 30 éves román férfi vezetett. A járműben 17, magukat afgánnak és szírnek valló férfi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)