Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hajózási zárlatot rendeltek el a Fehér-Körös egy szakaszán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. július 23. 15:30
Hajózási zárlatot rendeltek el a Fehér-Körös egy szakaszán
Fehér- és Fekete-Körösön, valamint a Kettős-Körös békési duzzasztó feletti szakaszán vízminőségi kárelhárítási készültség is érvényben van

Forrás: facebook.com/kovizig

Hajózási zárlatot rendeltek el a Fehér-Körös egy szakaszán, valamint a Fehér- és Fekete-Körösön, valamint a Kettős-Körös békési duzzasztó feletti szakaszán harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültség is érvényben van – közölték a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság hivatalos közösségi oldalán.

Mint írták, a vízminőségi kárelhárítási készültségre azért van szükség, mert a Fehér-Körös több részén, a vízfelszínen, helyenként változó kiterjedésű, hártyaszerű algás bevonat figyelhető meg.

Kiemelték: a Románia felől érkező kicsi vízhozam következtében kialakuló állóvízi jelleghez közeli állapot, illetve a tartós magas levegő- és vízhőmérséklet felgyorsította az eutrofizációs folyamatokat, ezért a Gyulaváriba vezető híd alatt, valamint a Kisdelta árvízi szükségtározó megnyitási helyének közelében úszó merülőfalat telepítettek.

Mivel mindkét helyen lezárásra került a folyó víztere, ezért a víziközlekedés nem lehetséges, így a Fehér-Körös 3000 és 8100 folyamkilométer közötti szakaszán – a készültség megszüntetéséig – hajózási zárlatot rendeltek el.

Forrás: facebook.com/kovizig

A közösségi oldalon írtak arról is, hogy a vízkészletek megóvása érdekében határozatlan ideig nem üzemel a Hármas-Körösön található hajózsilip a békésszentandrási duzzasztóműnél.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az elmúlt hónapokban jelentős csapadékhiánya alakult ki, amelynek következtében a vízrendszerben, de különösen a Fekete-, Fehér-, Kettős-Körös folyókon drasztikus vízhozamcsökkenés tapasztalható. A helyzet javulásáig a békési duzzasztó felvízi bögéjéből (Fekete-, Fehér-, Kettős-Körös békési duzzasztó felett) rendkívüli öntözési célú mezőgazdasági vízfelhasználásra vonatkozóan vagyonkezelői hozzájárulást az igazgatóság nem ad ki, rendkívüli vízszolgáltatási szerződést nem köt. Az intézkedések az Élővíz-csatorna, Kettős-Körös szórvány és Malomfok–Inándi öntözőrendszereket érintik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)