Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csáki Zsuzsanna, Fenyvesiné Jordán Éva és Szőke Istvánné Dr. Libor János-díjban, Nagy Anikó és Olasz Mária címzetes főorvosi kinevezésben részesült

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. július 01. 10:00
Csáki Zsuzsanna, Fenyvesiné Jordán Éva és Szőke Istvánné Dr. Libor János-díjban, Nagy Anikó és Olasz Mária címzetes főorvosi kinevezésben részesült
Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény dolgozóit ünnepelték Semmelweis-nap alkalmából

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Semmelweis-napi ünnepséget tartott az Egészségügyi Alapellátási Intézmény június 30-án az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

A megjelenteket elsőként Ködmön Zsolt, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője köszöntötte. Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt az alapellátás dolgozói mögött is nehéz időszak áll, legutóbb 2019-ben találkozhattak ilyen formában.

Kiemelte: hátra még nem dőlhetnek, de az eddigi sikereik megünneplésére és az ebben közreműködő dolgozók elismerésére mindenképpen meg kell állniuk.

Mint fogalmazott, ez azért is fontos, mert ebből lehet erőt meríteni az előttük álló kihívásokhoz.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő polgármester beszédében Semmelweis Ignác életére emlékezett vissza. Felelevenítette, hogy az orvost ma világszerte az anyák megmentőjeként ismerik, hiszen felismerte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozták, miután kézfertőtlenítés nélkül vizsgálták a várandósokat.

Felfedezését kortársai komolytalannak tartották, így szélmalomharcba kezdett kollégáival, akik nem akarták elfogadni a tudományos tényeken, kutatásokon alapuló bizonyítékait.

A városvezető hangsúlyozta: a nyugati civilizáció fejlődése elképzelhetetlen a szkepticizmus nélkül, a kulcs a tanult ismeretekre alapozott, tudományos igényű megfigyelés. Mint mondta, a pandémia idején számtalanszor olvashattunk a koronavírussal kapcsolatos „megfellebbezhetetlen” véleményeket olyanoktól, akiknek minimális kémiai és biológiai ismereteik sincsenek, de meggyőződéssel legyintettek egyetemi professzorok, elismert orvostudósok vagy éppen a saját háziorvosuk álláspontjára.

Aláhúzta: az egészségügyi dolgozók jó példával járnak elöl ebben a tekintetben, Semmelweis Ignác nyomdokaiban járva, hiszen folyamatosan fejlesztik a tudásukat, sokan tudományos munkát is végeznek a munka mellett.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A köszöntők után következett az elismerések átadása. A Dr. Libor János-díjat idén ötödik alkalommal vehették át az arra érdemesek. Az elismerést Kiss Tamásné önkormányzati képviselő javaslatára alapította a gyulai képviselő-testület, a díjat a Gyula városában legalább tíz éve dolgozó, az egészségügy területén magas színvonalú szakmai munkát végző orvosok és szakdolgozók kaphatják meg.

2022-ben Dr. Libor János-díjban részesült Csáki Zsuzsanna, aki az érettségi megszerzése után a Szegedi Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. 1985-ben szerzett általános orvosi diplomát, majd a gyulai kórház gyermekosztályán kezdett dolgozni. 1990-ben csecsemő- és gyermekgyógyász-szakvizsgát szerzett, 1991-től pedig Gyula 6. számú körzetének gyermekháziorvosa lett. Dolgozott a csecsemőotthonban és a Békés Megye Fogyatékosok Ápoló-Gondozó Otthonában, és éveken keresztül részt vett az óvodások, iskolások szűrővizsgálataiban. 2016-ban címzetes főorvosi kinevezést kapott, 2021 óta pedig a nyugdíj mellett él a hivatásának.

Szintén Dr. Libor János-díjat kapott Fenyvesiné Jordán Éva, aki a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem főiskolai karán végezte el felsőfokú tanulmányait. Védőnői oklevele megszerzése után Szarvason helyezkedett el, majd 1999-ben Gyulára költözött, ahol iskolavédőnői feladatot kapott, azóta is ebben a munkakörben dolgozik. Jó kapcsolatot ápol a gimnáziumokkal, a diákokkal gyorsan megtalálja a hangot. Bekapcsolódott a védőnőtanulók gyakorlati képzésébe, valamint részt vett a Magvető református általános iskolában létrehozott Családi Életre Nevelés program lebonyolításában is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Dr. Libor János-díjat érdemelt ki Szőke Istvánné, aki 1982-ben végzett a gyulai egészségügyi szakiskola általános ápolói és asszisztensi osztályában. Ezután a gyermekkórházban helyezkedett el, ahol 1982 és 1987 között gyermekápolóként dolgozott. 1983-ban elvégezte a gyermekápolói, 1991-ben pedig a körzeti ápolói szakosítót. 1990 óta körzeti ápolóként dolgozik a város háziorvosi ellátásában, 1991 óta Csizmadia Zoltán háziorvos munkatársa. 2018-ban egy kétéves gyógyszertáriasszisztens-képzést is elvégzett. Munkavégzésére jellemző az alaposság, a pontosság és a terhelhetőség, ezt bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány alatt sokszor munkanapokon, szombatonként is maximálisan teljesített.

2022-ben címzetes főorvosi kinevezést kapott Nagy Anikó, aki Gyulán született, itt érettségizett, majd a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett fogorvosi diplomát 1998-ban. 2000-ben fog- és szájsebész szakvizsgát tett. 1998-tól ifjúsági fogorvosoként kezdett dolgozni a fürdővárosban, 2001-től pedig vállalkozóként látja el a praxisát. Jelenleg három középiskola, illetve gimnázium tartozik a körzetéhez.

Ugyancsak címzetes főorvosi kinevezésben részesült Olasz Mária, aki a budapesti Semmelweis Egyetemen szerzett diplomát. Emellett belgyógyász-, hematológiai és háziorvostan-szakvizsgával rendelkezik. 1983 és 1988 között a Réthy Pál tagkórház belgyógyászati osztályán volt szakorvos, 1989-től 2002-ig adjunktus. 2002 márciusában vette át a 13. számú háziorvosi praxist Gyulán, azóta is háziorvosként dolgozik. 1989 óta a gyulai hematológiai szakrendelésen is munkát vállal, 2020 óta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyulai hajléktalanszállójának is az orvosa. 2002 óta részt vesz a gyulai lakosság 16 óra utáni háziorvosi ellátásában is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)