Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Húszéves fennállását ünnepelte a Nyugdíjas Akadémia

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. május 17. 10:00
Húszéves fennállását ünnepelte a Nyugdíjas Akadémia
Az ünnepségen elismerték az oktatókat és tanulókat is

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Húszéves fennállását ünnepelte a Nyugdíjas Akadémia május 16-án a Gál Ferenc Egyetemen. Az ünnepségen elismerték az oktatókat és a tanulókat is.

Elsőként Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a gyulai kar rendkívül fontos szerepet tölt be a város és a régió életében. Vonatkozik ez az ápolás, a szociális gondoskodás és az egészségturizmus szakellátási rendszereire, továbbá az egyetem jelenlétére a társadalom kulturális és szellemi életében.

Hozzátette: ez utóbbira tekintettel tartja fontosnak a Nyugdíjas Akadémiát, amely immár két évtizede létezik. Hangsúlyozta, hogy egy egyetemnek nem csupán csak az egyetemista hallgatókat kell oktatnia, hanem meg kell szólítania másokat is, a tudományok új kérdésekre adott válaszait az idősebbekhez is el kell juttatnia.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A Nyugdíjas Akadémia tudásmegosztó missziója különösen nagy szereppel bír: nem csak a programban résztvevők ismereti és ezek által az életminőségük javul, hanem ők is képesek megosztani a kortársaikkal, gyermekeikkel, unokáik nemzedékével is – fogalmazott a rektor.

– A nyugdíj utáni aktív tevékenység a fizikai és a mentális jólét alapja – vette át a szót Görgényi Ernő polgármester. Véleménye szerint az akadémia tanulói jó példát mutatnak, hiszen a tanulás a társadalmi életben való részvételt segíti.

Felidézte: az egykori Tessedik Sámuel Főiskolán 2002-ben, az intézet akkori főigazgatója, Köteles Lajos és a Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének egykori vezetője, Varga András együtt indították el a Nyugdíjas Akadémiát. Céljuk az volt, hogy egy egyedülálló, a nyugdíjas korosztály új életkezdését segítő oktatási formát alakítsanak ki, amely a felsőoktatás rendszeréhez igazodva, az adott korosztály érdeklődése szerint szervez kurzusokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető kiemelte: a programnak már az első tíz évben 1200 hallgatója volt, a kezdetek óta pedig 40 témában hallgattak előadásokat a résztvevők. Elmondta azt is, hogy az országban Gyula városában indult el először ez az oktatási forma, és ilyen hosszú időn keresztül is csak itt maradt fent.

Debreczeni Jánosné, a Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke is felidézte a Köteles Lajos által nyújtott segítséget, majd tolmácsolta az egykori főigazgató szavait, aki úgy fogalmazott, hogy az akadémia létrehozásának személyes okai is voltak, ugyanis 2002 tavaszán hunyt el az édesanyja, aki élete utolsó éveiben is megőrizte szellemi érdeklődését, az első előadásokat is az ő emlékére tartotta meg.

Az első évben betegápolást, informatikát, időskori pszichológiát, vallástörténetét, európai ismereteket, természetgyógyászatot és időskori egészségmegőrzést tanulhattak a hallgatók.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az elnök aláhúzta: az akadémia elősegítette egy új közösség formálódását, biztosította az aktív társadalmi jelenlétet, esetenként még a munka világába való visszatérést is lehetővé tette.

Vincze Gábor, az egyetem dékánja elmondta, intézményük büszke arra, hogy kapcsolatot tudnak tartani a városban és régióban élő idős emberekkel, illetve segíteni tudják a közösségben tartásukat.

Hozzátette: a nyugdíjasok részéről mindig nagy volt az érdeklődés a program iránt, a koronavírus-járvány idején is nagyon sokan várták, hogy elindulhasson a tanév.

A köszöntők után okleveleket adtak át az akadémia oktatóinak, valamint tanulóinak, majd állófogadásra invitálták a megjelenteket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2022. május 18. 15:35
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)