Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emlékhely és kegyhely lesz az egykori rabbiházból

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. április 26. 12:07
Emlékhely és kegyhely lesz az egykori rabbiházból
A kistelepülési és kisvárosi zsidóságról tartanak konferenciát a városházán

Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában címmel rendeznek konferenciát a városháza dísztermében április 26–27-én. Az esemény előtti sajtótájékoztatón bejelentették: az egykori rabbiházból emlékhelyet és kegyhelyet alakítanak ki.

alt norbertdiósi lajos és balogh istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Alt Norbert alpolgármester, a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta: 2018 őszén döntötték el Diósi Lajossal, a Gyulai Zsidó Alapítvány elnökével, hogy az egykor a fürdővárosban élt, több száz fős zsidó közösségnek méltó emléket állítanak.

Kiemelte: ennek érdekében megalkották a zsidóemlékezet programot, amelynek lényege, hogy az egykor itt élő zsidó közösséghez kapcsolódó tárgyi, szellemi, kulturális, építészeti örökséget vegyék számba, gyűjtsék össze, ami fellelhető, majd méltó formában tárják a nagyközönség elé.

A nap folyamán az alpolgármester is tartott előadást, amelyen bemutatta az eddig elért eredményeket: 2018-ban pályázati forrásból hozták rendbe a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tulajdonában álló gyulai zsidó temetőt, valamint az ott található első világháborús emlékművet, mindezek után pedig a Mazsihisz rekonstruálta a sírokat.

vas miklós

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Évszázadok Alapítvány gondozásában megjelent A gyulai zsidóság emlékkönyve című kötet, valamint felújították a zeneiskola – az egykori zsinagóga – mellett található rabbiház tetőszerkezetét is.

Alt Norbert hangsúlyozta: a rabbiház rekonstrukcióját tették meg az egyik legfontosabb célnak az előttünk álló európai uniós fejlesztési ciklusra vonatkozóan, ahol emlékhelyet és kegyhelyet alakítanának ki.

Diósi Lajos, aki egy túlélő zsidó családból származik, elmondta: Gyulán gyakorlatilag teljesen eltűnt a zsidó közösség, de örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat az ügy mellé állt.

Balogh István, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetője aláhúzta: a konferencián huszonhat előadó fog a közönség elé állni, akik lefedik az egész ország területét, de képviselve lesznek a határon túli magyar nyelvű területek is.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: az esemény unikális, hiszen legutoljára 2014-ben volt ehhez hasonló konferencia, de a gyulai nagyobb volumenű annál.

A sajtótájékoztatón jelen volt Vas Miklós, a Zachor Alapítvány a társadalmi emlékezetért munkatársa is, amely szervezet a Steven Spielberg filmrendező által alapított Soá Alapítvány partnere. Mint mondta, alapítványuk holokauszttúlélőkkel készít interjúkat, amelyekből középiskolások és pedagógusok számára készítenek oktatási segédanyagokat.

A konferencia előtt Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, egykor rendkívül fontos szerepet töltött be a város életében az innovatív szemléletű zsidó polgárság, akik nélkül Gyula nem vállhatott volna a térség meghatározó gazdasági központjává, de a holokauszt tragikus következménye nyomán már nem él zsidó közösség a városban, az idő múlása miatt pedig már azok a nemzedékek sincsenek közöttünk, akik egykor együtt éltek velük.

A városvezető felelevenített, hogy Gyulán a 18. század első felében jelentek meg a zsidó polgárok, a század utolsó évtizedében pedig már a zsidótemető is létezett.

A konferenciát online is követhetik az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)