Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát és kopjafát állítanak Horváth Péter fogorvosnak Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. március 31. 15:34
Emléktáblát és kopjafát állítanak Horváth Péter fogorvosnak Gyulaváriban
A gyulai képviselő-testület ülésén a városi könyvtár pályázatáról és a helyi tűzoltóság munkájáról is szó volt

Emléktáblát és kopjafát állít a tavaly elhunyt Horváth Péter fogorvosnak a gyulavári részönkormányzat, az erről szóló határozati javaslatot egyhangúlag szavazta meg a gyulai képviselő-testület március 31-i ülésén. Arról is határozat született, hogy a fürdővárosi önkormányzat 680 ezer forint önerőt biztosít a Mogyoróssy János Városi Könyvtár pályázatához, amelyet a gyermekrészleg közösségi fogadóterének kialakítására nyújt be.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Emléket állítanak a gyulavári fogorvosnak

A köz szolgálatáért végzett munkája és példaértékű embersége előtt tisztelegve emléktáblát és kopjafát állít a tavaly decemberben elhunyt Horváth Péter fogorvosnak a gyulavári részönkormányzat.

Horváth Péter 1969-től haláláig 52 éven keresztül látta el a gyulavári körzet fogorvosi feladatait.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta: a mészkő tábla a gyulavári egészségház főbejárata mellett, a bejárati előtér falán kap helyet, a kopjafát pedig az épület belső udvarán állítják fel.

A határozati javaslatot egyhangúlag fogadta el a jelen lévő 12 képviselő.

Görgényi Ernő polgármester 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pályázik a könyvtár

A gyulai képviselő-testület döntése alapján bruttó 680 ezer forint önerőt biztosít a fürdővárosi önkormányzat a Mogyoróssy János Városi Könyvtár pályázatához, amelyet a nemrég megújult gyermekrészleg közösségi fogadóterének kialakítására nyújt be a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

A polgármester közölte: a pályázat összértéke 4,5 millió forint. A beruházás keretében a földszinti folyosó gyermekkönyvtár előtti 40 négyzetméteres szakaszát újítanák fel, és rendeznék be új bútorokkal. Az önkormányzati forrásból a padlóburkolatot cserélik le a tervek szerint.

A határozati javaslatot egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület.

Zanócz István tűzoltóparancsnok

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Jelentősen emelkedett a műszaki mentések száma

Az ülésen a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tavalyi évről szóló beszámolója is napirenden szerepelt. Zanócz István tűzoltóparancsnok közölte, az illetékességi területükön 2021-ben 31 százalékkal, 367-ről 481-re emelkedett az esetszám 2020-hoz képest. Hozzátette, a tűzesetek száma kismértékben, a műszaki mentések száma két vihar miatt nagymértékben növekedett. Megjegyezte, a tűzjelző berendezések által generált téves jelzések száma szintén emelkedett.

Elmondta, Gyulán 270 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Viharkárok miatt 78 esetben, közlekedési baleset miatt 21 esetben, szén-monoxid-szivárgás miatt hat esetben vonultak ki, sérült, illetve betegek emberek mozgatásában 35 esetben segítettek. A tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, „Gyula tűzvédelmi helyzete stabil”.

Zanócz István arról is beszámolt, hogy a koronavírus-járvány miatt a helyismereti és szituációs gyakorlatok egy része elmaradt. Kiemelte ugyanakkor, hogy az Almássy-kastély Stefánia-szárnyának átadása után soron kívüli tartottak helyismereti és parancsnoki ellenőrző gyakorlatot az épületben.

Arról is beszélt, hogy a Gyulai Járási Mentőcsoportnak tavaly egy bevetése volt egy műszaki mentés során.

Görgényi Ernő a beszámolót idézve kiemelte: a tűzoltóság munkatársa, Nagy Béla tűzoltó törzszászlós tavaly nyáron kimentett az Élővíz-csatornából egy eszméletét vesztett embert, majd újraélesztette. Hősies helytállásáért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elismerésben részesítette.

A beszámolót egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összeépítik a termálpalotát és a „lovardát”

Módosította a képviselő-testület a helyi építési szabályzatot annak érdekében, hogy összeépíthessék a Gyulai Várfürdő új termálpalotáját és „lovardáját”.

A településvezető emlékeztetett: jelenleg is zajlik a fürdő nagyberuházása, amelynek egyik eleme, a gyermek-víziparadicsom a főszezonra készül el. A másik elem, a fedett termálpalota építése ősszel kezdődik meg, ezt egy úgynevezett nyaktaggal kapcsolják majd össze a „lovardával”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Épületrész és lépcsőház felújításra is lehet pályázni

Módosította a képviselő-testület a társasházak támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet, így ezentúl épületrész és lépcsőház felújításra is lehet támogatás kérni.

A polgármester elmondta, a módosítást az indokolta, hogy a paradicsomi városrészen található, 60 lakást magukba foglaló épületeket ugyanaz a lakásszövetkezet tartja fent, ezért nem minősülnek külön társasháznak. Annak érdekében, hogy könnyebben pályázhassanak, április elsejétől nemcsak egész épületek, hanem épületrészek és lépcsőházak felújítására is igényelhető támogatás.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)