Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tavasszal virágzó díszcserjék, a kora tavaszi időszak díszei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. március 22. 12:28
Tavasszal virágzó díszcserjék, a kora tavaszi időszak díszei
A virágzó cserjék csalhatatlanul jelzik az igazi tavasz beköszöntét

A korai tavaszi időszak, talán az év egyik legszebb periódusa, a kertekben valamint parkokban nyíló tavaszi hagymás virágok, valamint a virágzó cserjék csalhatatlanul jelzik az igazi tavasz beköszöntét. 

Forrás: pixabay.com

Ha eddig még nem tettük érdemes a kertünkbe legalább egy virágzó cserjének helyet szorítani, mely szépségével akkor kápráztat el bennünket, amikor más növények még éppen csak ébredeznek a téli nyugalmi időszak után. 

Cikkünkben 5 rendkívül mutatós kora tavasszal virágzó cserjét mutatunk be, melyek bármelyik kertnek különleges díszei lehetnek. További kertészkedéssel kapcsolatos ötleteink a maiotthon.hu weboldalon olvashatók. Lássuk, melyek a legszebb tavasszal virágzó cserjék!

Aranyfa vagy aranycserje

A kerti aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia) felálló ágrendszerű évelő cserje, melyet a köznyelvben tévesen aranyesőnek neveznek.

Léteznek kisebb kertbe való alacsony, valamint csüngő aranyfa változatok is, a közös bennük, hogy kora tavasszal díszítenek élénksárga virágaikkal, melyek a rügyfakadás előtt nyílnak és sűrűn borítják az ágakat.

A virágzás után a növény zöld levélzetével díszít, alkalmas nyírott és nyíratlan sövény kialakítására, de ültethetjük cserjecsoportba, vagy szoliterként is.

Téli bangita

A téli bangita, más néven babérbangita vagy örökzöld bangita (Viburnum tinus) akár 2,5 méteres magasságot is elérő, kerekded alakú, bokrosodó cserje. Hazánkban is megél, ha védett fekvésbe ültetjük. Főként cserjecsoportok részeként vagy szoliterként találkozhatunk vele.

Sötétzöld színű, hosszúkás, tojásdad alakú, fényes felületű levelei, és a pirosló hajtásvégeken található félgömb alakú, bogernyőben nyíló fehér virágai vannak, melyek jellemzően kora tavasszal, illetve enyhe telek már tél végén nyílnak. Ősszel bogyós termést is hoz, mely kék-fekete színű.

Magnólia 

A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai is léteznek. Különleges szépségük, látványos virágzásuk miatt szoliterként ültetjük őket. A köznyelvben gyakran tulipánfának nevezik, ez az elnevezés azonban nem helytálló mivel a tulipánfa elnevezés egy teljesen más növényt takar.

A liliomfa a megfelelő talajba és fekvésbe ültetve, különlegesen szép dísze lehet a kertünknek. Ha szeretünk kísérletezni, akkor megpróbálkozhatunk a magnólia szaporításával is, mely bujtással, dugványozással és magról is történhet.

Japánbirs

A japánbirs (Chaenomeles japonica) szinte áthatolhatatlan, sűrű ágrendszerű, hozzávetőleg 1,5 méter magasságig növő lombhullató cserje. Mivel nagyon mutatós, de kisméretű, főként előkertekben és szoliterként találkozhatunk vele.

Kerekded, kissé hosszúkás, nem túl nagyméretű üde zöld levelei és fehér, barackszínű, rózsaszín vagy piros virágai vannak, melyekből később sárga színű, kicsi almára hasonlító termések lesznek. A termései a levelek lehullása után is megmaradnak.

Kikeleti bangita

A kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense) nem túl terebélyes, felfelé törekvő ágrendszerű, viszonylag magas, korán virágzó dekoratív cserje, mely akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Főként cserjecsoportokba ültetve és szoliterként találkozhatunk vele.

Kerekded, barázdált, zöldszínű, kissé bronzos árnyalatú levelei és rózsaszín bugás virágai vannak, melyek tél végén, valamint a tavasz legelején, a lombfakadás előtt nyílnak. Termései piros színűek, enyhén mérgező hatásúak.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adunk, további kertészkedéssel kapcsolatos ötleteinket a Mai Otthon Magazin, kertészkedés rovatában találod.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)