Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a városi bibliotéka felújított gyermekkönyvtárát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. március 22. 14:33
Átadták a városi bibliotéka felújított gyermekkönyvtárát
A megnyitón Fekete Péter államtitkár is részt vett

Hivatalosan is átadták a Mogyoróssy János Városi Könyvtár felújított gyermekkönyvtárát március 22-én. Az eseményen Dézsi János, a bibliotéka igazgatója, Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára köszöntötték a megjelenteket.

dézsi jános

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Dézsi János köszöntőjében elmondta: a gyermekekből úgy lesznek értelmes felnőttek, ha már ebben a korban elkezdik a nevelésüket, ezért muszáj számukra olyan szolgáltatást nyújtaniuk, amelyek koruknak megfelelő.

A könyvtár gyermekrészlegét 15 millió forintból újították fel, a beruházás az Emmi kultúráért felelős államtitkárságának köszönhetően valósult meg. A munkálatok során új, a gyulai vár motívumait megjelenítő polcrendszert alakítottak ki, amelyek lépcsőzetes elrendezése jobb helykihasználást tesz lehetővé. Új szint kaptak a falak, a zenei részlegben pedig gipszkartonnal burkolták a falakat, valamint a padlót is kicserélték, továbbá beépített projektort, hangfalakat és vetítővásznat is csináltak a teremben.

görgényi ernőfekete péter és kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Gyulán öröm gyereknek lenni, egészen különleges élmény a parkokkal, zöldfelületekkel teli, történelmi hangulatú kisvárosban felnőni – fogalmazott Görgényi Ernő, majd hozzátette: ehhez az élményhez hozzájárul, hogy egy csodálatos könyvtárban szerethet bele a könyvekbe az ember, amelynek gyermekrészlege most még vonzóbbá vált.

Hozzátette: a bibliotéka közösségi tér is, amelyhez ez az új berendezés kiváló feltételeket biztosít.

A városvezető örömét fejezte ki, hogy ezen beruházás esetében is gyulai vállalkozók végezték a munkálatokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Kovács József emlékeztetett: a bibliotéka épülete egykor polgármesteri hivatalként, majd iskolaként is működött. Felelevenítette a könyvtár emeletének 1986-os felújítását, amely építészeti nívódíjat nyert, a mostani beruházás után pedig egy szintre került minőségben a két épületrész.

A kulturális szektor soha nem látott módon fogott össze az ukrajnai háború elől menekülők megsegítése érdekében – mondta köszöntőjében Fekete Péter. A különböző intézmények kisbuszokkal mennek a határra, gyűjtéseket szerveznek, befogadnak embereket, esetenként komplett társulatokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a könyvtári világnak meg kell újulnia, hiszen a gyerekek ma már előbb veszik kezükbe az okoseszközöket, a könyvtáraknak pedig ezzel a világgal kell versenyre kelniük.

Hangsúlyozta: a gyulai könyvtár jó választ adott erre a kérdésre azzal, hogy közösségi színtérré alakította a gyermekrészleget, ahol tudáshoz, élményhez juthatnak a gyerekek. Az államtitkár példaértékűnek nevezte a beruházást.

A megnyitó végén emléklapokat adtak át a felújításban résztvevőknek, majd szalagátvágással zárult a rendezvény.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)