Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nyáron elkezdődik a gyulai vasútállomás felújítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. február 23. 14:45
Nyáron elkezdődik a gyulai vasútállomás felújítása
A munkálatokra hatszázötven millió forint áll rendelkezésre

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője és Görgényi Ernő polgármester 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Hatszázötven millió forintból újítják fel a gyulai vasútállomás épületét, a munkálatok idén nyáron kezdődnek el – jelentette be Kovács József, a térség országgyűlési képviselője február 23-án a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: 2015-ben kezdődtek el az egyeztetések a Magyar Államvasutakkal (MÁV) a Monarchia idején épült, leromlott állapotú épület rekonstrukciójáról. 2020-ban készültek el a végleges tervek, 2021 nyarán kaptak jogerős építési engedélyt. A felújítás 2023 augusztusában fejeződik be.

Az országgyűlési képviselő ismertette, a munkálatok során visszaállítják az épület eredetihez hasonló, Monarchia korabeli állapotát, korábbi tetőszerkezetét és homlokzatát. Lecserélik a nyílászárókat és a belső burkolatokat, korszerűsítik és akadálymentesítik az utasforgalmi területeket, alul- és felüljárók azonban nem lesznek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kovács József jelezte: tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a Szeged és Békéscsaba közötti vasútvonal villamosítását meghosszabbítsák Gyuláig. A fejlesztés révén a fürdővárosba érkező turistáknak nem kellene átszállniuk a megyeszékhelyen – tette hozzá.

Görgényi Ernő polgármester közölte: az önkormányzat a TOP Plusz fenntartható városfejlesztési programjából pályázik a vasútállomás környezetének felújítására. Elmondta: az épület előtti csomópontban, a Béke sugárút, a Halácsy utca és a Madách utca kereszteződésében körforgalmat építenek majd, amelynek valamennyi csatlakozási ágán gyalogosátkelőt alakítanak ki. Az állomás előtt 14 ezer négyzetméter térburkolatot raknak le, és kétezer négyzetméter zöldfelületet hoznak létre.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az épület mellett a tervek szerint 56 személyautónak épül parkoló, továbbá három taxidroszt és három buszmegállóhely is létesül. A vasútállomás szomszédságában álló, jelenleg raktárként használt, helyi védettségű épületben kerékpártárolót alakítanak ki.  A felújítás része lesz a teljes közműcsere és a közművek átépítése is – fejtette ki a városvezető.

Elmondta: az állomás felújításának tervei idén június végéig készülnek el a korábbi, MÁV-val, Volánbusszal és a Magyar Közúttal egyeztetett tervkoncepció alapján. A tervezés költségét a kiesett iparűzési adóbevétel kompenzálására kapott kormányzati támogatásból biztosítják.

Arra is kitért, hogy a Madách és a Halácsy utcában a jövőben kerékpárutat építenének, ezt is figyelembe veszik a tervek elkészítésekor.

Jelezte: a kivitelezés az épület felújítását követően indulhat el. 

A polgármester úgy fogalmazott, a vasútállomás „a város kapuja”, ezért nem mindegy, milyen látvány fogadja a Gyulára érkező turistákat. Mint mondta, a terület „jelenleg méltatlan Gyula város közterületeinek esztétikai színvonalához”.

Kérdésünkre közölte: az épület felújítása a jelenlegi információk szerint nem érinti majd a vonatközlekedést.

Az alföld–fiumei vasútvonal csomópontjaként 1871-ben épült állomás eredeti tervei nem maradtak fenn, a felvételi épület korabeli állapotát egy 1929-es képeslap és egy 1960-as években készült felmérési rajz alapján rekonstruálták a szakemberek. Az állomást 1966-ban építették át a jelenlegi formájára.

A gyulai vasútállomás eredeti épülete egy képeslapon

Forrás: darabanth.com

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)