Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Öt egészségi és lelki ok, ami miatt megéri kertészkedni

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett tartalom • MAGAZIN • 2022. január 13. 15:44
Öt egészségi és lelki ok, ami miatt megéri kertészkedni
Főleg a mentális egészségünkre hat pozitívan

A kertészkedés rendkívül hasznos időtöltés, mely a frissen megtermesztett zöldségeken, valamint a színpompás dísznövényekben való gyönyörködésen túl egyéb előnyökkel is kecsegtet, főleg a mentális egészségünkre hat pozitívan. A kertészkedés kis területen vagy egy balkonon is elkezdhető, sőt néhány helyen már közösségi kertben is tevékenykedhetünk, ahol új ismeretségek szerzésére is lehetőség van. 

A napfény áldásos hatása

A napfény már önmagában is pozitívan befolyásolja a hangulatunkat, elég csak arra gondolni, milyen lehangoló tud lenni az őszi és téli szürkeség, és mennyire jó érzés megpillantani a napsugarakat. A napfény, azonban nem csak így segít.

Amikor a szabadban, kertészkedéssel töltjük az időt, a bennünket érő napsugarak segítik a szerotonin termelést, ami jókedvre deríthet bennünket, és segít csökkenteni a stresszt.

A napfény rendkívül fontos szerepet játszik a D-vitamin termelésében is, ami azért is fontos, mert a D-vitamin hiánya depressziót okozhat, és elősegíti a szorongás kialakulását is.

Megfeledkezünk a gondokról

Napjainkban nagyon gyakori, hogy nem tudunk lelassulni, elengedi a problémákat, folyamatosan a munkán vagy a családon gondolkodunk, ami egy idő után eléggé meddő dolog, és csak rányomja a bélyegét a hangulatunkra.

A kertészkedés segít kikapcsolódni, a kertben való ténykedés során az adott kerti munkára összpontosítunk, ami eltereli a gondolatainkat, igazi feltöltődést jelent. Ezt követően már a megoldások is könnyebben megszületnek.

Javítja a memóriát

A kertészkedés nemcsak a hangulatunkat javítja, hanem egyéb pozitív hatásokkal is rendelkezik. Kutatások bizonyítják, hogy a kertészkedés hatására javulnak a kognitív funkciók, valamint a memória.

Javítja a hangulatot

Egyes kutatások szerint amikor kertészkedés közben megérintjük a talajt, szerotonin és dopamin szabadul fel bennünk, melyek befolyásolják a hangulatunkat, emiatt boldogabbnak érezzük magunkat.

Igazi „wellnesstevékenység”

Természetesen nem olyan jellegű wellnessre kell gondolni, mint amikor ellátogatunk egy gyógyfürdőbe, és a gyógyvízben ejtőzünk. A kertészkedés a test mellett a lélek számára jelent igazi felüdülést. A napfény hatása, a friss levegő, a madarak éneke együttesen segítenek feltöltődni, csökkenteni a stresszt és ellazítani az izmokat.

Írásunk a Bezs.hu magazin, a Pole Position és az Énidőm portál közreműködésével készült.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)