Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az online szerencsejáték aranykora a tomboló pandémiában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. január 04. 09:16
Az online szerencsejáték aranykora a tomboló pandémiában
Miért ugrott meg az online fogadók száma? Eláruljuk!

A COVID-19 az online szerencsejáték-szolgáltatók tucatjának hozott busás ügyfélkört és bevételt. Miért ugrott meg az online fogadók száma? Eláruljuk!

COVID-19: Az online szerencsejáték fénykora

Második éve tombol a pandémia világszerte, ami miatt számos iparág jelentős károkat szenvedett. Na de nem az online szerencsejáték! Rengeteg fiatal férfi igyekszik a járvány miatti bezártságban netes fogadásokkal elütni az időt. Habár ezt a következtetést egy ausztrál kutatás eredményeiből vonták le, a minta biztos más országokra is ráillik.


A kutatásról bővebben

Az Ausztrál Szerencsejáték Kutatási Központ (Australian Gambling Research Centre, AGRC) 2020 nyarán végzett kutatást több mint kétezer fő részvételével, az online szerencsejáték tevékenységének mérése céljából. A felmérés azért volt indokolt, mert Ausztrália betiltotta a sportesemények szervezését az esetszámok gyors felívelése miatt, az intézet kutatóit így érdekelte, milyen mértékben befolyásolják ezen intézkedések a virtuális kaszinók forgalmát.

A kutatásban részt vevők 73 százaléka férfi volt, az átlagéletkora pedig 29 év volt. Átlagosan háromból egy ember regisztrált új virtuális fogadószámlát a COVID-19 első évében, és 10 százalékkal emelkedett azok száma, akik legalább négy alkalommal játszottak online.

A netes sportfogadó irodák kínálatából lóversenyre, agárversenyre és lottóra fogadtak legtöbben, és a szerencsejátékosok 79 százalékánál jelentettek szerencsejáték okozta negatív hatásokra való kockázatot.

A netes fogadás csak pillanatnyi gyógyír a romló fizikai és mentális jólétre

Rebecca Jenkinson, a felmérést végző egyik kutató összefoglalása szerint a megkérdezett férfiak túlnyomó része az izolációt, az unalmat és a fogadásra buzdító hirdetéseket azonosította az online szerencsejáték-oldalak gyakrabb látogatásának okaként. A bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetben érzékenyen reagáltak a promóciókra, és beszippantották őket a játékok, melyek ideig-óráig elfeledtették velük a járvány hatásait.

A korlátozott sportolási és szabadidős tevékenységek drasztikusan rányomták a bélyegüket a megkérdezettek fizikai egészségére. Emellett, mivel sokan elvesztették munkájukat, mentálhigiénés gondokkal is küszködtek. Ezeket próbálták a résztvevők kikúrálni az online szerencsejáték által.

A kutatásban szereplő alanyok személyes tapasztalatai

„A spanokkal olykor úgy esz minket az unalom, hogy inkább hülye fogadásokat teszünk lóversenyre, agarakra és mindenféle másra, amit csak találunk, anélkül, hogy valamit is konyítanánk az adott sporthoz, csak az izgalom a lényeg” – nyilatkozta egy 18 éves fiatal férfi.

„A helyes korlátok között tartva a szerencsejáték online kaszinó bónuszok nagyszerű kikapcsolódás lehet, viszont piszok egyszerű függővé válni” – mondta egy 25 éves férfi.

„Amint nem tudok magammal mit kezdeni, automatikusan a szerencsejáték-applikáció felé lendül az ujjam (…) Korábban meg tudtam állni, hogy ne nyissam meg, ma viszont ez már nem megy” – árulta el egy 23 éves férfi.

Az online szerencsejáték okozta függőség megfékezésének érdekében

A kiemelkedő adatok arra sarkallták az ausztrál fogadóirodákat, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a felelősségteljes szerencsejáték közvetítésére. Az ausztrál hazárdírozók által kedvelt online szerencsejáték-szolgáltatók különféle játékkorlátozási funkcióval rukkoltak elő. Ilyen például az önkizárás lehetősége, melyet a játékos maga állíthat be, ha függőség jeleit érzi magán. A rendszer így bizonyos ideig nem engedi az illetőt fellépni a játékfelületre, valamint befizetést kezdeményezni azon. Ezenkívül több problémás, szerencsejátékra szakosodott szervezet is nagyobb akcióba lendült, mint például a GamCare és a BeGambleAware, melyek forróvonalai 0–24-ben elérhetők a játékosok számára.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)