Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mi szükséges egy egyedi beltéri ajtó gyártásához?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. november 29. 08:32
Mi szükséges egy egyedi beltéri ajtó gyártásához?
Aki igazán különlegessé szeretné varázsolni otthonát, annak meg kell ismerkednie az egyedi ajtók világával

Beltéri ajtók nélkül a legízlésesebben kialakított lakás is fura, kellemetlen hatást keltene. Járna a huzat, megszűnne a privát szféra és a bent tartózkodóknak folyamatosan hiányérzete lenne. Szerencsére a piac rengeteg lehetőséget kínál ezen a téren, a legkülönbözőbb színű, anyagú és formatervezésű ajtók érhetők el az üzletekben.

Sokan megelégednek az olcsóbb, tömeggyártott darabokkal, de aki igazán különlegessé szeretné varázsolni otthonát, annak meg kell ismerkednie az egyedi ajtók világával. Ezek búcsút intenek az unalmas formavilágnak, és bátran nevezhetjük művészeti alkotásnak őket. Több dolog is szükséges egy egyedi beltéri ajtó gyártásához. A következőkben ezeket mutatom be. 

Művészi szemlélet

Az egyedi ajtók esetén a legnagyobb hozzáadott értéket a művészeti látásmód jelenti. Eltűnnek az unalmas, olcsó megoldások és a végtelenül kreatív dizájn kapuja nyílik meg. Egy ajtókészítő egyszerre belsőépítész, grafikus és szobrász. Ismernie kell a színek működését, a formák hatását és magát a lakberendezést is. Ezen tudás nélkül nem lenne képes olyat alkotni, ami hatással van az emberekre. 

Talán meredek kijelentés, de ajtótervezőnek születni kell. Tehetség nélkül hiába tanulja meg valaki, hogy az egyes formák és színek milyen hatást váltanak ki, sosem lesz képes igazán maradandót alkotni. A művészet már csak ilyen. 

Mérnöki precizitás

Tegyük fel, az elkészült egyedi tervezésű ajtó lehengerlő forma-, és színvilággal rendelkezik. A boldog megrendelő már csak pár percre van attól, hogy az ajtó a helyére kerüljön, aztán jön a kellemetlen meglepetés: a szoba új műalkotása nem fér be a helyére, szorul vagy éppen ferdén áll. 

Sajnos hiába a művészi tehetség, és kreatív látásmód. Ha az ajtótervező nem rendelkezik precíz tervezőkészséggel, akkor a legkülönlegesebb ajtó is csak drága fahulladék lesz. 

Magas szintű anyagismeret

Egy egyedi ajtó gyártása bonyolult folyamat. Különböző fajta faanyagokat lehet használni, valamint üveget, fémet, műanyagot és speciális ragasztókat. Az ajtókészítő művésznek pontosan tudnia kell, hogy melyik anyag milyen hatást vált ki, hogyan rögzíthető, milyen célt szolgál. Ez a gyártásnak az a része, ami rengeteg tapasztalatot és tanulást igényel.

Az egyedi ajtógyártás azt a korszakot idézi, mikor még céhek működtek. A tudás mesterről tanítványra száll. Nincs olyan képzés, ami helyettesíteni tudja egy ajtókészítő mester okításait és tanácsait. 

Profi eszközök

Neki lehet állni az ajtókészítésnek egy fűrésszel és kalapáccsal, de nem sok jó fog kisülni belőle. Vannak kézműves gyártók, akik kiállnak a tradicionális megoldások mellett, de ez nem jelenti azt, hogy ők jobbak a modern üzemeknél.

A modern gépek használata lehetővé teszi a gyorsabb, és költséghatékonyabb munkát, ami végső soron az ügyfeleknek kedvez.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)