Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meggyújtották a város adventi koszorújának első gyertyáját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. november 28. 20:07
Meggyújtották a város adventi koszorújának első gyertyáját
Az érdeklődőket karácsonyi vásár és gyermekprogramok várták

Kovács József országgyűlési képviselő az advent jelentéséről beszélt

Fotó: facebook.com/drkovacsjozsef04

Karácsonyi vásárral és gyermekprogramokkal várták az érdeklődőket advent első vasárnapján Gyulán. Az ünnepi programok egy részét a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban tartották meg a rossz idő miatt, a hivatalos megnyitóra a Harruckern téren került sor.

Elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta: az advent nem az anyagi jellegű felkészülést, hanem a tisztaszívű várakozást jelenti.

Kiemelte: a tavalyi advent során szigorú korlátozások voltak érvényben a koronavírus-járvány miatt, de mint minden rosszban van valami jó, hiszen a tilalmak, minden mentális teherrel együtt, visszahoztak valami olyat az életünkbe, amelyről a hétköznap során gyakran elfeledkezünk. Megértettük és átéreztük a személyes együttlét jelentőségét.

Hozzátette: voltak, akikkel nem találkozhattunk, voltak, akikkel nem mertünk találkozni, mert így próbáltuk védeni az egészségüket, de voltak, akikkel végre többet lehettünk együtt. Az emberek arra is rájöttek, hogy kik az igazán fontosak számukra, kik azok, akikre mindig számíthatnak.

Elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József országgyűlési képviselő az advent jelentéséről beszélt. Elmondta, az advent szó a latin adventus domini kifejezésből ered, amely annyit tesz, az Úr eljövetele. Az advent a 7. századtól kezdve tart négy héten át, majd 1570-ben V. Pius pápa tette kötelezővé az adventi időszakot a katolikus egyházban.

Az ünnepségen hagyományosan köszöntőt mondanak az egyházak képviselői is. Elsőként Pápai Attila evangélikus lelkész köszöntötte az ünneplőket. Mint mondta, az adventi időszak ajándék, hiszen az Úr érkezésére készülve önvizsgálatot tarthatunk, át- és újraértékelhetjük az életünk menetét.

Merényi Zoltán baptista lelkész úgy fogalmazott, a problémáink nem önmagunkkal, a vírussal vagy betegséggel vannak, a legnagyobb problémánk a bűn, amelyre nem tudunk választ találni sehol, de Jézus Krisztus azért jött a világra, hogy megszabadítson minket a bűneinktől.

Baráth János református lelkész

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Baráth János református lelkész egy családi történeten keresztül mutatott rá arra, hogy az ünnephez kevés, ha beletesszük ízeinket, illatainkat, ajándékainkat, kell bele a szív is.

Az első gyertya meggyújtásával kezdetét veszi Jézus születésére való várakozás, lelki felkészülés – mondta Márk Tivadar román ortodox lelkész. Aláhúzta: a nap üzenete nem más, minthogy felébressze bennünk a várakozást a megváltó iránt.

A köszöntők után Kovács Péter esperesplébános áldotta meg a város adventi koszorúját, majd Görgényi Ernő gyújtotta meg az első gyertyát, amely után a Kossuth térre invitálták a megjelenteket, ahol a Karácsonyi János általános iskola gyermekkórusának közreműködésével gyújtották meg a szökőkútban elhelyezett koszorú gyertyáját.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)